Sähkönkulutus on noussut talven ennätystasolle. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Tuulivoimasta pyörii nyt vain kymmenesosa

Tuotanto romahti viikon aikana yli 2000 megawatista noin 260 megawattiin.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan Suomen sähkönkulutuksen tuntikeskiteho nousi perjantaina aamupäivällä kuluvan talven ennätyslukemiin eli 14 230 megawattiin.

Kotimaassa tuotettiin 9620 megawatin teholla sähköä, joten loput 4610 megawattia jouduttiin tuomaan Venäjältä, Ruotsista ja Virosta.

– Taustalla on koko maata koetteleva kireä pakkaskausi. Sähkön riittävyys ei ollut huippukulutustilanteessa vaarassa, Fingrid kertoo tiedotteessa.

Viimeisen viikon muutos on nostanut esiin tuulivoiman tuotannon voimakkaat heilahtelut. Alkuviikon lumipyryssä tuotanto oli ennätystasolla yli 2080 megawatissa, mutta on laskenut tyynen sään myötä vain 256 megawattiin.

Sähköstä tuotetaan tällä hetkellä 4080 megawattia teollisuuden ja kaukolämmön yhteistuotannon kautta, 2800 megawattia ydinvoimalla ja 2250 megawattia vesivoimalla. Muu tuotanto on 220 ja aurinkovoima 24 megawattia.

Jos tuulivoimaa ei ole käytössä, on Suomi voimakkaasti tuontisähkön varassa. Energiateollisuuden johtaja Jari Kostama arvioi Ylelle, että kokonaistilanteeseen on luvassa helpotusta vasta Olkiluodon uuden ydinreaktorin valmistumisen myötä.

– Mitä laajemmalla alueella tuulivoimaa on, sitä luotettavammaksi se menee, kun kaikkialla harvoin on tyyntä samaan aikaan. Mutta kyllä Olkiluoto 3:n tulevaa kapasiteettia tarvitaan, se on 1600 megawattia jatkuvaa tehoa, se vähentäisi painetta tuonnista, Kostama toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt