Tuulimyllyjä Hangossa 2018. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Tuulivoiman hyötysuhde on noussut

Teknologinen kehitys on Tuulivoimayhdistyksen mukaan kapasiteetin käyttöön voimakkaimmin vaikuttavia tekijöitä.

Suomen Tuulivoimayhdistys kertoo, että tuulivoimaloiden hyötysuhde nousee ja tuotantokustannukset laskevat. Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kerääminen tilastojen mukaan Suomen tuulivoimaloiden hyötysuhde on noussut tasaisesti viime vuosien aikana.

Vuosina 2011-2017 Suomeen rakennettujen tuulivoimaloiden keskimääräinen kapasiteettikerroin oli VTT:n mukaan viime vuonna 32 prosenttia. Kapasiteettikerroin kertoo, kuinka paljon voimala tuottaa vuoden aikana sähköä suhteessa sen teoreettiseen maksimiin.

Vuonna 2017 käyttöön otettujen voimaloiden kapasiteettikerroin oli keskimäärin 10 prosenttiyksikköä korkeampi, kuin vuonna 2011 syöttötariffin piiriin hyväksyttyjen voimaloiden kapasiteettikerroin. Parhaiten tuottaneet, vuonna 2017 valmistuneet voimalat tuottivat viime vuonna sähköä lähes 45 prosentin kertoimella.

Kapasiteettikertoimissa on luontaista vaihtelua, joka johtuu muun muassa tuulisuuden vaihtelusta vuosien välillä. Teknologinen kehitys on kuitenkin Tuulivoimayhdistyksen mukaan kapasiteettikertoimeen voimakkaimmin vaikuttavia tekijöitä.

– Uskonkin, että kaikkien ensi vuonna rakennettavien voimaloiden keskimääräinen nettokapasiteetti nousee reilusti yli 40 prosentin, kertoo tiedotteessa Seppo Savolainen, Megatuuli Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Tuulivoima vastaa yhdistyksen mukaan hyvin sähkön vaihtelevaan kysyntään. Kesällä sähkön kysynnän ollessa pientä, on myös tuulivoimaloiden tuotanto pienimmillään. Viime vuonna tuotantopiikit osuivat suurimman kulutuksen aikaan eli loka- ja joulukuuhun.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt