Verkkouutiset

Tuulivoima saanut tukea lähes miljardin

Tarjouskilpailuun perustuva uusi tukijärjestelmä tulee edullisemmaksi kuin vanha syöttötariffi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viime vuonna Energiavirasto maksoi syöttötariffitukia noin 229 miljoonaa euroa. Summa oli 8,5 prosenttia pienempi kuin edellisenä vuonna lähinnä siksi, että metsähakesähkö sai aiempaa vähemmän tukea.

Tuulivoimalle maksettiin tukea viime vuonna noin 214 miljoonaa euroa, kun edellisvuonna tuki oli 216 miljoonaa. Tähän mennessä tukia on maksettu yhteensä noin 1 200 miljoonaa euroa, josta noin 960 miljoonaa euroa tuulivoimalle.

Syöttötariffijärjestelmässä on yhteensä 178 voimalaitosta, jotka saavat tuotantotukea 12 vuoden ajan. Järjestelmä otettiin käyttöön vuonna 2011. Ensimmäiset voimalat putoavat tukijärjestelmästä pois vuonna 2024 ja viimeiset vuonna 2031.

Biokaasu- ja puupolttoainevoimalat saivat viime vuonna tukia runsaat kaksi miljoonaa euroa. Metsähakesähkön tukitaso laski nollaan pääosin päästöoikeuden hinnan nousun takia.

Tukijärjestelmällä tuotettiin viime vuonna sähköä edellisvuoden tapaan yli seitsemän terawattituntia.

Syöttötariffijärjestelmän sijaan Energiavirasto on ottanut uutena tuki-instrumenttina käyttöön uusiutuvan energian tukien tarjouskilpailun.

Viime talvena järjestetystä kilpailusta aiheutuu viraston mukaan valtiolle 3,5 miljoonan euron vuotuiset kustannukset, kun syöttötariffijärjestelmällä sama määrä sähköä maksaa 73 miljoonaa euroa vuodessa.

Kustannuksia ei voi suoraan verrata toisiinsa, koska niillä edistetään kypsyysasteeltaan eriaikaista teknologiaa, mutta johtaja Pekka Ripatti on silti varsin tyytyväinen tarjouskilpailuun.

– Kun uusiutuvan energian tukihuutokauppa onnistui näin hienosti, niin voitaisiinko yritystukien kohdentamisessa siirtyä laajemminkin hallinnollisista tuista tarjouskilpailuihin, johtaja Pekka Ripatti toteaa viraston tiedotteessa.

Kaikkiaan uusiutuvilla energialähteillä tuotettiin sähköä viime vuonna noin 31 terawattituntia, joka oli lähes puolet Suomessa tuotetusta sähköstä.

Uusiutuvaa sähköä tuotettiin vesivoimalla 12,5 terawattituntia ja puupolttoaineilla 12 terawattituntia. Tuulivoimalla sähköä tuotettiin noin 6 terawattituntia, mikä on 5 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Aurinkosähkön tuotettiin vain 0,17 terawattituntia, mutta kasvua edellisestä vuodesta oli 90 prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)