Sotilas vartioi karanteeniin asetettua asuinrakennusta Kuala Lumpurissa. LEHTIKUVA / AFP Mohd Rasfan

Tutkimus: Korona leviää räjähdysmäisesti heti taudin alussa

Virus lisääntyy nopeasti sairastuneiden ylähengitysteissä, toisin kuin SARS-virus.

Uuden SARS-CoV-2-koronaviruksen on havaittu leviävän herkästi jo taudin alkuvaiheessa, jolloin potilaan oireet ovat olemattomia tai hyvin lieviä.

Tuoreessa saksalaistutkimuksessa taudinkulkua selvitettiin Münchenissä hoidetuilta työikäisiltä henkilöiltä, joilla ei ollut muita perussairauksia.

Testeissä huomattiin merkittävä ero vuosituhannen alussa levinneeseen SARS:iin, joka oli havaittavissa pääasiassa nenänielunäytteistä. Uutta koronavirusta löytyi valtavia määriä myös potilaiden kurkkunäytteistä.

– Tämä viittaa siihen, että virus lisääntyy aktiivisesti ylähengitysteissä. SARS:n ei uskota toimivan näin, vaikka virus voi levitä samojen ACE-2-reseptorien kautta, tutkijat kirjoittavat Nature-julkaisussa.

Potilaiden nielusta löydetyt virusmäärät olivat huomattavan korkeita jo aivan taudin alkuvaiheessa, minkä uskotaan vauhdittaneen koronaviruksen leviämistä oireettomien tai vähäoireisten henkilöiden kautta. Taudin myöhemmässä vaiheessa virus lisääntyy SARS:n tapaan pääosin keuhkoissa.

Suurimmassa osassa tapauksista virusta löydettiin myös oireiden katoamisen jälkeen. Tutkitut tautitapaukset olivat suhteellisen lieviä, sillä vain kahdella yhdeksästä potilaasta oli jonkinasteisia keuhkokuumeen oireita. Heidän osaltaan ysköksistä tutkitut virusnäytteet olivat huipussaan 10–11 päivän jälkeen oireiden alkamisesta.

Noin puolet kertoi kadottaneensa tilapäisesti maku- ja hajuaistinsa koronaviruksen seurauksena. Tunne oli voimakkaampi kuin tavanomaisessa flunssassa. Potilaista 50 prosentilla havaittiin viikon päästä viruksen vasta-aineita verinäytteestä ja kaikilta viimeistään 14. päivänä.

– SARS:n kohdalla virus-RNA:n määrä saavutti huippunsa 7–10 päivän jälkeen. Tutkimuksessamme huippu saavutettiin jo ennen 5. päivää, ja määrät olivat yli tuhat kertaa korkeampia, tutkijat toteavat.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt