Rokotekehitystä Sanofin laboratoriossa Ranskassa. LEHTIKUVA / AFP Joel Saget

Tutkijoiden varoitus: Rokote ei ole hopealuoti

Tehokkaan rokotteen löytämiseen voi mennä aikaa, tutkijat arvioivat.

Maailmalla lukuisat rokotevalmistajat ja tutkijat kehittelevät rokotetta COVID 19-koronavirusta vastaan. Nyt tutkijat varoittavat, että tulevaan rokotteeseen kohdistuvat odotukset ovat liian korkeat, uutisoi hongkongilainen South China Morning Post. Maailman terveysjärjestö WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus totesikin aikaisemmin tällä viikolla, että ”hopealuotia ei ole tällä hetkellä, eikä ehkä koskaan”.

Yksikään kehitteillä olevista rokotteista ei ole vielä osoittautunut toimivaksi. Toimivan rokotteen löytämiseen ja sen vaikutusten arviointiin menee aikaa, sanovat tutkijat.

– Jokainen yritys kehitellä rokote on kuin sokkokoe ja virheprosessi, jossa voit menestyä prosessin alussa, tai epäonnistua vielä prosessin lopussa, sanoo David Morens, Yhdysvaltojen koronatoimia johtavan Anthony Faucin neuvonantaja.

– Olemme toiveikkaita sen suhteen, että onnistumme ensimmäisellä kerralla ja että meillä on 6-12 kuukauden sisällä rokote ja saamme sen markkinoille, Morens jatkaa.

– Se on mahdollista, mutta vaatisi paljon onnea.

Rokotteeseen liittyy lisäksi useita epävarmuustekijöitä. On mahdollista, että koronarajoituksista on pidettävä kiinni vielä rokotteen valmistumisen jälkeenkin.

Lisäksi ihmisten on ehkä otettava rokote useampaan otteeseen, mikäli rokotteen antama immuniteetti ei ole pysyvä.

– Myös epätäydellinen rokote, jos se on laajassa käytössä, voi hidastaa asioita rajoittamalla tartuntojen määrää ja ostamalla aikaa parempien lääkkeiden ja rokotteiden kehittämiselle. Morens sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt