Virus vaikuttaa iskeneen kovaa vakavasti sairaiden koronapotilaiden aivoihin. LEHTIKUVA / AFP Alberto Pizzoli

Tutkijoiden järkyttävä havainto: Koronavirus voi vanhentaa aivoja 10 vuotta

Brittitutkimus kytki viruksen vakaviin neurologisiin oireisiin.

Koronavirustartunta voi aiheuttaa pitkäkestoista vahinkoa aivojen toiminnalle. Brittitutkimuksessa havaittiin, että tauti voi pahimmillaan johtaa kognitiivisten kykyjen heikentymiseen tavalla, joka vastaa 8,5 pisteen pudotusta älykkyysosamäärässä tai aivojen vanhenemista noin 10 vuodella. Vaikutusten kestosta ei vielä ole tarkkaa tietoa.

Tässä esijulkaistussa tutkimuksessa pyrittiin perehtymään koronavirukseen yhdistettyihin neurologisin oireisiin. Taudin saaneet ovat valittaneet tyypillisten hengitystieoireiden lisäksi erilaisista kiputiloista, haju- ja makuaistin menettämisestä ja eräänlaisesta ”aivosumusta”. Joillakin tällaiset oireet ovat kestäneet viikkoja tai jopa kuukausia tartunnan saamisesta. Verkkouutiset on kertonut oudoista oireista aiemmin muun muassa tässä jutussa.

Tästä esijulkaisuna löytyvässä tutkimuksessa analysoitiin kognitiivisten testien tuloksia peräti 84 285 ihmiseltä. Kokeisiin osallistuneet saivat tietää vasta jälkikäteen, että älykkyystestien todellinen tarkoitus oli selvittää koronaviruksen vaikutuksia heidän aivojensa suorituskykyyn.

– Epäillystä tai vahvistetusta koronatartunnasta toipuneet pärjäävät kognitiivisissa testeissä useilla osa-alueilla huonommin kuin heidän ikänsä ja demografisen profiilinsa perusteella tulisi odottaa, tutkimuksessa todetaan.

Tutkimusta johtanut Imperial College Londonin aivotutkija Adam Hampshire kertoo The Timesille viruksen neurologisten vaikutusten olleen järjestään pahimpia niillä, jotka sairastivat vakavan tautimuodon ja joutuivat sairaalahoitoon. Pahimpia tuloksia Hampshire luonnehtii ”järkyttäviksi”.

Kognitiivista heikkenemistä havaittiin myös verrattain lieväoireisilla koronapotilailla. Hampshiren mukaan kotona sairastaneidenkin aivot ”vanhenivat” keskimäärin viidellä vuodella.

– Tässä on kyse tarpeeksi suuresta erosta, että yksilö huomaa vaikutuksen kyvyssään selvitä tavallisesta työstä ja jokapäiväisestä elämästä, tutkija toteaa.

Hänen mukaansa tulokset ovat linjassa koronavirukseen liitetyn ”aivosumun” kanssa. Jotkut potilaat ovat kuvanneet näiden oireiden jatkuneen jopa kuukausia varsinaisen taudin paranemisen jälkeen.

Tutkijat kutsuvat tuloksia herätyskelloksi ja katsovat, että koronaviruksen vaikutuksia aivoihin tulisi tutkia lisää.

LUE MYÖS:

Koronan oudot oireet: Mikä aiheuttaa ”aivosumun”?

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt