Verkkouutiset

Tutkijoiden ennuste: Korona muuttuu lopulta pieneksi flunssaksi

Asiantuntijoiden visio rokotusten jälkeisestä maailmasta on lupaava.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Koronaviruksesta tulee lopulta meille yhtä vaarallinen kuin tavallisesta flunssasta. Näin arvioidaan arvostetussa Science-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Siinä mallinnetaan koronataudin vakavuuden ja pandemian tulevaa kehitystä. Tutkijaryhmän analyysi perustuu tietoihin muista tunnetuista ihmisissä leviävistä koronaviruksista. Tutkijat huomauttavat, että vaikka tartunnan estävä immuniteetti taudille vaikuttaakin katoavan nopeasti, säilyy vakavalta sairaudelta suojaava immuniteetti pitkään.

Mallin mukaan valtaosan aikuisväestöstä tullessa taudille immuuniksi joko rokotusten tai sairastamisen kautta, tulee koronasta samanlainen vaiva kuin tavallisista kiertävistä flunssaviruksista. Sen todetaan lopulta olevan huoli vain alle 5-vuotiaille ja aiheuttavan heidänkin kohdallaan pelkkiä lieviä flunssaoireita.

Koronavirus muuttuisi siis lopulta endeemiseksi, eli taudinaiheuttajaksi, joka kiertää väestössä, mutta aiheuttaa vakavaa sairastumista vain harvoin.

– Se, kuinka nopeasti tällaiseen endeemiseen tilaan päästään, riippuu siitä, miten nopeasti tauti leviää ja kuinka pikaisesti rokotuksia saadaan tehtyä, tutkimusta johtanut Yhdysvaltain Atlantan Emory Universityn tutkijatohtori Jennie Lavine selvittää New York Timesille.

Hänen mukaansa tärkeintä on altistaa kaikki ensi kertaa rokotteelle mahdollisimman nopeasti.

Lavine arvioi, että koronaviruksen muuttuminen endeemiseksi veisi ilman rokotteita muutamasta vuodesta vuosikymmeniin. Rokotteiden myötä kaikki kuitenkin muuttuu, ja taudista voi tulla pysyvä ja suhteellisen vaaraton osa arkea vain noin vuodessa tai jopa kuudessa kuukaudessa.

NYTimesin haastattelemat asiantuntijat pitävät tällaista kehityskulkua suorastaan todennäköisenä.

Esimerkiksi San Diegon La Jolla Instute for Immunologyn virologi Shane Crotty uskoo koronarokotteiden estävän pikemminkin oireilevaa sairastumista kuin tartuntaa. Tämä johtanee hänen mukaansa siihen, että virus pysyy kierrossa. Toronton yliopiston immunologi Jennifer Gommerman on samoilla linjoilla. Hänkään ei pidä todennäköisenä, että rokotteet tarjoavat suojaa itse tartunnoilta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)