Kasvomaskin käyttöä Helsingissä. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Tutkijatohtori tautimääristä MTV:lle: Tilanne selkeästi pahenee

Asiantuntijan mukaan epidemian toinen aalto pitää saada nopeasti kuriin.

Tampereen yliopiston laskennallisen fysiikan laboratoriossa työskentelevän tutkijatohtori Janne Solanpään mukaan viime päivien tartuntamäärät ovat enne tulevasta.

THL kertoi keskiviikkona 93 uudesta koronatartunnasta. Tiistaina tartuntoja oli 149.

– Ei se ole tilastopiikki. On se trendinä nähty jo viime viikkoina, että tartuntamäärät ovat menneet koko ajan ylöspäin, Solanpää sanoo MTV:lle.

Solanpään mallintaa epidemian suuntaa Suomessa. Mallinnuksiin vaikuttaa muun muassa kulloinenkin R-luku, eli se kuinka monelle ihmiselle koronaan sairastunut tautia tartuttaa eteenpäin sekä voimassa olevat koronarajoitukset ja -suositukset. Tarttuvuus on noussut selvästi yli yhden, eli epidemia kiihtyy.

– R-luku on siinä 1,4:n paikkeilla. Kyllä tilanne on selkeästi pahenemassa, Solanpää sanoo.

Solanpään arvio R-luvusta on THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salmisen mukaan oikeansuuntainen. THL kertoo torstaina uuden virallisen arvionsa tarttuvuusluvusta.

Salmisen mielestä epidemian kiihtymisvaihe ei kuitenkaan koske koko Suomea.

Laajennettu maskisuositus

Solanpään mukaan tilanne voidaan saada kuriin nopeilla ja vaikuttavilla toimilla. Laajennettu maskisuositus olisi tärkein toimi, ja sitä pitäisi noudattaa.

– Maskisuositus laajennettuna, että sitä rukattaisiin muuallekin kuin joukkoliikenteeseen. Se tulee eittämättä auttamaan tilannetta, jos saadaan ei-vesitetty maskisuositus, hän sanoo.

Toinen vaikuttava asia on yöelämä.

– On ollut jonkun verran keskustelua siitä, pitäisikö baarien ja yökerhojen aukioloaikoja tai anniskeluaikoja rajata. Näinhän on tehty muualla Euroopassa, se mahdollisesti auttaisi.

Solanpää mainitsee matkustusrajoitukset kolmantena keinona.

– Ensi viikolla rajoitetaan taas mahdollisesti maahantuloa. Se tulee ehkä auttamaan jonkun verran, hän arvioi.

– Selkeä asia on, että mikään yksittäinen toimi ei riitä. Että jos maskeja aletaan pitämään nyt kaupungintaloissa, niin se ei yksinään riitä.

Myös Salmisen mukaan nyt tarvitaan ripeyttä ja reagointia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt