Verkkouutiset

Tutkijat varoittavat: Sote-alalle syntymässä etnisiä hierarkioita

EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tulleet sairaanhoitajat päätyvät Suomessa usein hoiva-avustajiksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sosiaali- ja terveysalalle uhkaa syntyä etnisiä hierarkioita, kun EU:n ulkopuolelta tulevat hoitajat eivät pääse koulutustaan vastaavaan työhön, kirjoittavat Päivi Vartiainen ja Sirpa Wrede Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla. Vartiainen on Tampereen ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehittämispäällikkö ja Werde sosiologian professori Helsingin yliopistossa.

Vartiainen ja Werde arvostelevat, että yksityiset hoivapalveluyritykset tuovat esimerkiksi Filippiineillä sairaanhoitajan koulutuksen saaneita henkilöitä Suomeen. EU- ja Eta-maiden ulkopuolella koulutuksen saaneilla ei kuitenkaan ole oikeutta toimia Suomessa sairaanhoitajina, vaan tänne tulleet henkilöt päätyvät usein työskentelemään avustavissa hoitotehtävissä.

– Vaikka filippiiniläiset sairaanhoitajat tietäisivät tulevansa Suomeen avustaviin töihin, tutkimusten mukaan he toivovat voivansa pätevöityä täällä sairaanhoitajiksi. Harva lienee ymmärtänyt, kuinka vaikeaa EU- ja Eta-maiden ulkopuolella tutkintonsa suorittaneen on päästä täällä säädeltyihin terveydenhuollon ammatteihin, Vartiainen ja Werde kirjoittavat.

Asiantuntijoiden mukaan muualta kuin Virosta muuttaneet työntekijät jäävät helposti sekä ammatillisesti että kulttuurillisesti työyhteisön laitamille. Vaarana on se, että palveluihin muodostuu hierarkioita etnisen taustan mukaan.

– Viime vuosien tutkimukset todistavat etnisten hierarkioiden synnystä myös Suomessa. Erityisesti vanhuspalveluiden avustava hoivatyö on siirtymässä yhä enemmän ulkomaalaistaustaisten hoidettavaksi niin, etteivät hoitajat saa mahdollisuutta kehittää ammattitaitoaan. Myös kielitaidon kehittämisessä he jäävät usein ilman tukea.

Vartiaisen ja Werden mukaan EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta tuleville hoitajille pitäisi olla selkeä koulutusväylä sairaanhoitajaksi, mikäli heitä halutaan Suomeen rekrytoida.

– Herää kysymys, onko suorarekrytointi yrityksille kannattavaa nimenomaan siksi, että sairaanhoitajien pätevöitymistä ei tueta. Palkkakustannuksiltaan halvempien hoiva-avustajien työpanos voidaan laskea hoitohenkilökunnan mitoitukseen niiltä osin kuin se sisältää asiakkaiden perustarpeista huolehtimista, Vartianen ja Werde kirjoittavat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)