X
SULJE MAINOS
Vuoteen 2070 mennessä 40 asteen helteitä tullaan näkemään koko maassa. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Tutkijat TS:lle: Tällainen on Suomi vuonna 2070, jos emme toimi nyt

Tutkijat painottavat tulevaisuuden ennakoimisen tärkeyttä yrityksille, yhteiskunnille ja maille.

Asiantuntijoiden mukaan Suomen tulevaisuus riippuu paljolti teoista koronakriisin jälkeen. Tutkijat toivovatkin koronan ravisteleman yhteiskunnan heräävän erityisesti ilmastokriisiin. Asiasta kirjoittaa Turun Sanomat.

Suomen tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Hilppa Gregow pitää hiilineutraaliuden saavuttamista elintärkeänä. Erityisesti voimistuvat kesähelteet ja pitkät kuivat jaksot tekevät tuhojaan vuonna 2070, jos ilmaston lämpenemistä ei saada hillittyä.

– Äärimmäiset lämpötilat ovat tähän mennessä olleet hieman päälle 37 plusastetta, mutta 40 astetta tulee vuonna 2070 rikkoutumaan ihan kautta Suomen. Jos talot ja asfalttipäällysteet ovat tummia ja on liian vähän vihreää, ihmisillä tulee olemaan erittäin tukalat oltavat kaupunkiympäristössä, Gregow kertoo TS:lle.

Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskuksen emeritaprofessori Sirkka Heinonen uskoo ja toivoo, että seuraavan 50 vuoden aikana aitoja muutoksia saadaan aikaan. Heinosen arvion mukaan vuoteen 2070 mennessä Suomi on harpannut tietoyhteiskunnasta kohti digitaalista merkitysyhteiskuntaa, joka käytännössä tarkoittaisi muun muassa tekoälyn muuttumista tukiälyksi.

Gregow puolestaan mainitsee Suomen luonnonvarat, joihin liittyy valtavia mahdollisuuksia.

– Siitä rikkaudesta, mikä meillä on lajistossa ja luonnossa, voi löytää aivan uusia valttikortteja, millä voi esimerkiksi pelastaa maailmaa. Jos löydämme jonkin innovaation luonnosta, kannattaa miettiä, miten sitä voi monistaa niin, että luonnonvarat säilyvät, mutta sitä voitaisiin hyödyntää esimerkiksi lääketieteellisesti tai muuten.

Tutkijat painottavat, ettei enää riitä, että tulevaisuutta suunnitellaan. Nykyisin sitä tulee ennakoida.

– Ne yritykset, yhteiskunnat ja maat, jotka ymmärtävät tämän, tulevat olemaan voittajia. Tai pikemminkin selviytyjiä. Tulevaisuudessa tulee olemaan yhä enemmän kyse selviytymisestä erilaisissa kriiseissä. Näitä valintoja tehdään nyt, sillä tulevaisuus rakennetaan tänään, summaa Heinonen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt