F-35-hävittäjän pienoismalli Suomen Ilmavoimien tunnuksilla Lockheed Martinin hävittäjäohjelman lehdistötilaisuudessa kesäkuussa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Tutkijat Suomelle: Uudet hävittäjät USA:sta, joukkoja Viroon

Puolustusasiantuntijoiden mukaan Suomen on lisättävä USA-yhteistyötä.

Amerikkalaisten puolustusasiantuntijoiden mielestä Suomi voisi paikata puolustuksensa heikkouksia luopumatta liittoutumattomuudesta syventämällä yhteistyötään Yhdysvaltojen ja Ruotsin kanssa.

Pitkän uran Yhdysvaltojen hallinnon korkeissa puolustusviroissa tehnyt Atlantic Council -ajatushautomon vanhempi tutkija, tohtori Hans Binnendijk ja Euroopan turvallisuuteen ja transatlanttisiin kysymyksiin erikoistunut johtaja Stephen Shapiro suitsuttavat tästä löytyvässä Defense Newsin mielipidekirjoituksessaan Suomen puolustusta ja realistista suhtautumista Venäjän uhkaan. Verkkouutiset kertoo kirjoituksesta lisää tässä jutussa.

Tutkijoiden mukaan Suomen heikkoudet liittyvät kykyyn reagoida täysimittaiseen venäläishyökkäykseen riittävän nopeasti. Lisäksi Suomi ei liittoutumattomana maana mahdollisesti saisi riittävästi puolustusmateriaalia ja etenkin ampumatarpeita Yhdysvalloista.

Binnendijk ja Shapiro ovat julkaisseet kirjoituksessaan listan toimenpiteitä, joita Suomelle suositellaan, mikäli puolustusta halutaan parantaa ja liittoutumattomuus säiyttää. Tiedonvaihtoon ja harjoitteluun liittyvän yhteistyön lisäksi esitetään myös konkreettisia toimia.

Tutkijat esittävät muun muassa, että Suomen pitäisi ostaa ilmavoimien seuraavaksi hävittäjiksi joko amerikkalainen F-35 tai F-18 Super Hornet. Näin säilytettäisiin Binnendijkin ja Shapiron mukaan Suomen ja Yhdysvaltojen ilmavoimien vahva yhteistyö.

Toisena mielenkiintoisena ehdotuksena suositellaan suomalaisten joukkojen lähettämistä Viroon osaksi sinne sijoitettua Naton osastoa.

Binnendijkin ja Shapiron mielestä Suomi ja ehkä myös Ruotsi tulisi liittää Yhdysvaltojen ”merkittävien Natoon kuulumattomien liittolaisten” joukkoon. Heidän mukaansa se antaisi maille nykyistä paremmat mahdollisuudet tehdä puolustushankintoja Yhdysvalloista.

LUE MYÖS:
Amerikkalaisarvio: Tämä on Suomen puolustuksen heikkous

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt