Verkkouutiset

Tutkijat puolustavat naudanlihaa: ”Hutkitaan yhdellä indikaattorilla”

Kotimaisella naudanlihalla on tutkijoiden mukaan paikkansa ruokapöydässä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maidon sivutuotteena syntyvä naudanliha on järkevää kuluttaa suomalaisten ruokapöydissä, katsovat Helsingin yliopiston kotieläintieteen professori Aila Vanhatalo ja kotieläinten jalostustieteen dosentti Jarmo Juga. Lypsykarjatuotannon erityinen vahvuus on heidän mukaansa siinä, että lehmät muuntavat ihmiselle ravinnoksi kelpaamattoman nurmen ravitsemuksellisesti arvokkaaksi maidoksi ja lihaksi.

”Suomessa kulutetusta naudanlihasta noin 80 prosenttia tuotetaan kotimaassa ja siitä noin 80 prosenttia tuotetaan maidontuotannon ohella”, he sanovat mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa.

Suomalainen maidon- ja naudanlihantuotanto on Vanhatalon ja Jugan mukaan maailmanlaajuisesti ympäristön kannalta tehokasta ja kilpailukykyistä.

”Esimerkiksi Suomessa tuotetun maidon kasvihuonekaasupäästöt maitokiloa kohden ovat vain noin puolet maailman vastaavasta keskiarvosta. Lisäksi suomalaiset tuotteet ovat korkealaatuisia ja turvallisia ja niiden ympäristöjalanjäljen pienentämiseksi tehdään edelleen jatkuvasti työtä.”

Heidän mukaansa on tärkeää huomata, että päästölaskelmissa käytettävät vakiot perustuvat toistaiseksi pieniin, suomalaista tuotantoa huonosti kuvaaviin aineistoihin, eikä tuotteiden ravitsemuksellista arvoa oteta niissä huomioon.

”Nyt nautakarjantuotantoa ollaan kuitenkin hutkimassa lähinnä yhden kestävyysindikaattorin perusteella.”

Kasvisten osuutta suomalaisten ruokavaliossa on Vanhatalon ja Jugan mielestä silti hyvä lisätä.

”Monipuoliseen ruoka­valioon voi mielestämme sisällyttää myös kestävästi tuotettuja kotimaisia maitotuotteita ja kohtuudella naudanlihaa.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)