X
SULJE MAINOS
LEHTIKUVA / AFP Claudio Bresciani

Tutkijat: Koronasulku olisi pelastanut tuhansia Ruotsissa

Ensimmäisen aallon vaikutuksia olisi voitu torjua, saksalaistutkijat sanovat.

Koronasulku olisi pelastanut Ruotsissa yli 2000 ihmishenkeä koronan ensimmäisen aallon aikana, arvioi saksalainen tutkijakolmikko. Asiasta uutisoi Expressen. Ruotsi oli ainoa länsieurooppalainen maa, joka tiukkojen koronarajoitusten sijasta pysyttäytyi suosituksissa ja omatoimisuuden korostamisessa. Ravintolat ja lukuisat yhteiskunnalliset toiminnot pysyivät auki myös pandemian ensimmäisen aallon aikana keväällä 2020.

Yhteensä Ruotsissa on koronapandemian aikana todettu yli 975 000 tartuntaa ja yli 14 000 kuolemaa.

Tutkijat julkaisivat tuloksensa saksalaisessa Süddeutsche Zeitung-lehdessä. Tutkimustaan varten kolmikko on kehitellyt algoritmin, jonka avulla Ruotsin tautitilannetta ja sen toteutumattomia kehityssuuntia voidaan vertailla muihin eurooppalaisiin maihin.

Mikäli Ruotsi olisi julistanut koronasulun ensimmäisen aallon aikana, olisi tartuntoja todettu jopa 75 prosenttia vähemmän, arvioivat tutkijat. 80 000 sairastuneen sijasta ensimmäisen aallon lukema olisi ollut 20 000. Kuolleita olisi ollut yli 2000 vähemmän.

Ensimmäinen aalto iski Ruotsin kovaa, mutta maan tautitilanne ei sen jälkeen ole juuri poikennut muista eurooppalaisista maista, sanovat tutkijat. Ruotsin valitsema strategia voi siis pidemmällä tähtäimellä osoittautua toimivaksi, sillä ruotsalaiset noudattavat suosituksia ja yleistä varovaisuutta siinä missä muutkin. Toisaalta taas Ruotsin strategian taloudelliset hyödyt ovat pienemmät ihmisten joka tapauksessa välttäessä väkijoukkoja.

Ruotsin kansanterveysviranomainen ei ole toistaiseksi kommentoinut tutkijoiden kirjoitusta, Expressen kertoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt