Verkkouutiset

USA:n ulkoministeri Antony Blinken (vas.) ja Sergei Lavrov Tukholmassa. LEHTIKUVA / AFP Jonathan Nackstrand

Tutkijan mukaan Vladimir Putin osoitti juuri Nato-jäsenyyden edut

Moskova ei asiantuntijoiden mukaan itsekään voi uskoa Nato-takuiden toteutumiseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Britannian johtaviin Venäjän tuntijoihin kuuluva Keir Giles arvioi Kremlin Nato-vaatimusten toimivan itseään vastaan.

– Venäjä pyrkii estämään uusia maita liittymästä Natoon käymällä kampanjaa, joka osoittaa Natoon liittymisen selvät hyödyt, Giles summaa.

Hän kommentoi asiaa Twitterissä Cardiffin yliopiston kansainvälisen politiikan professori ja Venäjä-asiantuntija Sergei Radtshenkon arvion herättämässä keskustelussa.

Radtshenkon mukaan Venäjältä kuullut esitykset eivät tule ottamaan tulta. Hän nostaa esiin Neuvostoliiton ja Venäjän historiallisen suhtautumisen Naton laajenemiseen.

Neuvostojohtaja Mihail Gorbatshovilla oli professorin mukaan helmikuussa 1990 aito mahdollisuus saada Yhdysvallat suostumaan sopimukseen Naton itälaajenemisen pysäyttämisestä. Yhdysvaltain silloinen ulkoministeri James Baker oli tuolloin väläyttänyt Gorbatshoville, että mikäli Neuvostoliitto päästäisi irti Saksasta, voisi Yhdysvallat sitoutua siihen, ettei Nato etene ”enää tuumaakaan itään”.

– Näin tapahtui, koska Neuvostoliitto ei ollut enää vihollinen. Gorbatshov olisi voinut edetä tällä hyvällä tahdolla pitkälle, Sergei Radtshenko perustelee.

Nyt tilanne on hänen mukaansa varsin erilainen.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov toisti eilen Etyjin ministerikokouksessa Tukholmassa presidentti Vladimir Putinin esityksen Nato-sopimuksesta.

– Se mitä Lavrov yrittää kaupata vertautuu ennemmin Moskovan esityksiin 1950-luvulla, kuten [Josif] Stalinin noottiin Saksasta, Moskovan vaatimuksiin Euroopan sotilaallisten blokkien purkamisesta tai useisiin Neuvostoliiton yleisiin aseistariisunta-aloitteisiin. (Puhdasta propagandaa, minkä he myös tiesivät olevan propagandaa), Radtshenko kirjoittaa.

Lopulta kyse on professorin mukaan siitä, että jos haluaa saada aloitteitaan läpi, on ensin yritettävä olla ”hyvä tyyppi”.

– Mutta koska et ole sellainen ja koska kaikki tietävät, ettet ole sellainen ja koska itsekin tiedät, ettet ole sellainen – mitäpä odotat tapahtuvan?

– Oikein. Ei yhtään mitään.

Sergei Radtshenko summaa tviittiensä kommenttiketjussa, että tarvitaan vähimmäismäärä luottamusta ennen kuin voidaan esittää pitkälle meneviä ehdotuksia.

Muun muassa Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves on jakanut Radtshenkon arvion Twitterissä. Hänen mukaansa siitä ilmenee lyhyesti, miksi Venäjältä nyt kuullut ”epämääräiset esitykset” ovat silkkaa puppua.

LUE MYÖS:
Näkökulma: Venäjä esittää Naton kieltämistä Suomelta
Vladimir Putinin vaatimus ihmetyttää: Tämä on keksitty uhka
Venäjällä esitetään Ukrainan suomettamista

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)