Donald Trump (vas.) ja Vladimir Putin. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Donald Trump saattoi sopia Syyriasta Helsingissä

Yllättävän vetäytymisilmoituksen taustalla voi tutkijan mukaan olla Vladimir Putinille Helsingissä annettu lupaus.

Kun Krimin valtauksen venäläisten keskuudessa nostattama euforia on vähitellen haihtunut, presidentti Vladimir Putin tarvitsee kipeästi uusia voittoja kääntääkseen kannatuksensa jälleen nousuun, virolaistutkija Kalev Stoicescu arvioi.

Marraskuinen Kertšinsalmen selkkaus, jonka yhteydessä Venäjä otti haltuunsa kolme ukrainalaista ja vangitsi niiden miehistöt, ei siihen yksinään riittänyt. Kaaoksen luominen Ukrainaan maaliskuussa järjestettävien presidentinvaalien edellä ja venäjämielisen ehdokkaan nostattaminen Petro Porošenkon tilalle voisi olla Putinin kannalta ihanteellista, mutta varmuutta sellaisen pyrkimyksen onnistumisesta hänellä ei kuitenkaan ole.

– Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tarjosi Kremlille vaihtoehtoisen option, Tallinnassa toimivassa kansainvälisessä puolustustutkimuskeskuksessa (ICDS) työskentelevä Stoicescu toteaa Postimees-lehden julkaisemassa kirjoituksessaan.

– Kun USA vetää joukkonsa Syyriasta, Putin ja Bashar al-Assad pitävät pian hallussaan koko maata. – Moskovan vallanpitäjät ja Venäjän kansa saavat juhlia, kun joku on jälleen ”vapautettu”.

Stoicescu huomauttaa Venäjän ja Turkin kiiruhtaneen kiittelemään Trumpin ilmoitusta amerikkalaisjoukkojen vetämisestä. Hän uskoo myös Iranin olevan tiedosta huomattavan ilahtunut.

– Oli Ukrainan ja Syyrian suhteen miten hyvänsä, Trumpin yleinen asenne on Putinin ja Venäjän kannalta kaikkein lupaavin. Kenties Trump antoi Putinille lupauksen USA:n Syyriassa ja Afganistanissa olevien joukkojen vetämisestä [heinäkuun 2018 tapaamisen yhteydessä] Helsingissä, Stoicescu sanoo.

– On mahdollista, että Trump antoi Putinille muitakin lupauksia ja avasi (rajoittunutta) ajatusmaailmaansa, mikä Venäjän diktaattoria tyydytti ja rauhoitti.

Edessä häämöttää uusi etupiirijako

Kalev Stoicescu muistuttaa Yhdysvaltain eroavan puolustusministerin Jim Mattisin todenneen, että Venäjä ja Kiina pyrkivät muokkaamaan maailmaa oman autoritaarisen mallinsa mukaiseksi, käyttämään veto-oikeutta muiden maiden taloudellisiin sekä ulko- ja turvallisuuspoliittisiin ratkaisuihin ja edistämään omaa etuaan naapuriensa, USA:n ja sen liittolaisten kustannuksella.

Myös Trump on Stoicescun mukaan lipumassa kohti autoritarismia, mitä osaltaan ilmentää toisinajattelijoiden eliminoiminen Valkoisesta talosta.

– Jos Trumpia ei eroteta ja hänet valitaan vuonna 2020 uudelleen presidentiksi, on erittäin luultavaa, että myös Putin säilyttää asemansa. Sisällöllisesti he tukevat toinen toisiaan, Stoicescu arvioi.

– Mikäli läntisen maailman demokraattiset voimat ja instituutiot eivät kykene toimimaan päättäväisesti yhdessä, ennemmin tai myöhemmin edessä häämöttävät itsevaltainen triumviraatti (Trump, Kiinan presidentti Xi Jinping ja Putin) sekä maailman jakaminen etupiireihin, virolaistutkija varoittaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt