Verkkouutiset

Varoitus työllistämisestä – kunnat siirtävät menonsa valtiolle

Tutkijan mukaan työllistämispalveluiden siirtäminen kuntiin voi luoda kannustinongelmia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallituksen keinot työllisyysasteen nostamiseksi kuulostavat oikeansuuntaisilta, mutta haaste on iso, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Antti Kauhanen.

– Pitäisi saada valtava määrä työllisiä lisää, Kauhanen sanoi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn torstaina järjestämässä EVA virkku -tilaisuudessa.

Suomessa on tällä hetkellä 226[nbsp]000 työtöntä työnhakijaa. Hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin. Muissa Pohjoismaissa työllisyysaste on korkeampi kuin Suomessa. Siksi hallitus haluaa etsiä keinoja työllisyysasteen nostamiseksi sieltä.

Kunnille on tulossa mahdollisuus ottaa suurempi vastuu työllisyyden hoidosta kuntakokeiluissa, ja palkkatuen käyttöä halutaan tehostaa. Luvassa on myös lisää rahaa työvoimapalveluihin.

– Tutkimukset näyttävät, että yksityisen sektorin palkkatuki auttaa ihmisiä työllistymään tukijakson jälkeenkin, mutta sen vaikutus ei ole kovin suuri, Kauhanen sanoi.

– Samoin työllistämispalveluiden siirtämisessä enemmän kuntiin on omat hyvät puolensa, mutta tässäkin tutkimusnäyttö on hieman ristiriitaista.

Kauhasen mukaan siihen liittyy myös suuria kannustinongelmia valtion ja kuntien välillä.

– Saksalaisten tutkimusten mukaan kannustinongelmat olivat niin suuria, että se oli itse asiassa aika haitallista.

– Kunnat siirsivät omia menojaan valtion kassaan ja tarjosivat palveluita, jotka eivät olleet yhtä tehokkaita kuin aiemmin.

Saksan esimerkissä valtio maksoi työvoimapalvelut, ja kunnat päättivät minkälaisia palveluja he tarjoavat. Kunnat siirtyivät tarjoamaan entistä enemmän julkisen sektorin tukityöllistämistä, jolla tuotettiin paikallisia julkisia palveluja. Kunnat pystyivät näin siirtämään osan omista budjeteistaan valtion maksettavaksi. Tämän lisäksi tuki on tehoton, koska työ ei jatkunut tukikauden jälkeen.

Työministeri Timo Harakka (sd.) huomautti, että maiden järjestelmät eivät ole täysin vertailukelpoisia.

Kauhasen vahvisti, että järjestelmät eivät ole suoraan vertailukelpoisia, mutta kannustinjärjestelmäongelma täytyy ottaa vakavasti.

– Pitää pohtia, mistä se syntyy ja miten me voimme siihen mahdollisesti puuttua.

– Tutkimusten perusteella yksilöllisemmät palvelut näyttävät olevan toimivia. Erityisesti kasvokkain tapahtuvat tapaamiset työvoimatoimistoissa.

LUE MYÖS:

Kimmo Sasi: Palkkatuki muistuttaa sosialismia

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)