Mellakkapoliisit vartioivat katua Hongkongissa. LEHTIKUVA / AFP Dale de la Rey

Tutkija Ylelle: Kovia otteita ehkä valmistellaan Hongkongissa

Hallintojohtaja Carrie Lam on jo kutsunut mielenosoittajia kansanvihollisiksi.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio arvioi Ylelle, että on monia merkkejä, joiden mukaan Hongkongin hallinto ja poliisi voisivat olla aikeissa koventaa otteitaan huomattavastikin.

Kallion mukaan Hongkongin johdon on vaikea hyväksyä, että mielenosoitukset halvaannuttavat nyt kaupungin arjen. Luvassa voi hänen mukaansa olla lisää pidätyksiä, ennaltaehkäiseviä poliisioperaatioita.

Viimeisenä keinona Hongkongilla on oikeus pyytää apua Kiinan kansanarmeijalta, jolla on varuskunta Hongkongissa. Kallio kuitenkin pitää sotilaiden väliintuloa yhä epätodennäköisenä.

– Mutta on mahdollista, että hallinto katsoo itsensä pakotetuksi siihen, koska myös paine Pekingistä on kova. Riski siitä, että kaduille tulee poliisin lisäksi myös sotilaita, kasvaa koko ajan, Kallio arvioi.

Tällä viikolla mielenosoitukset ovat levinneet myös yliopistoille, jotka tähän saakka ovat pysyneet rauhallisina. Kallio pitää kehitystä huolestuttavana. Hänen mukaan Hongkongissa poliisin hyökkäys mellakkavarusteissa yliopistolle on ennenkuulumatonta.

Muutama päivä sitten Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam kutsui mielenosoittajia kansanvihollisiksi.

– Kansanvihollinen on pahin haukkumanimi kiinalaisessa kielenkäytössä. Se antaa aiheen huoleen, että nyt valmistellaan otteiden huomattavaa koventamista, Kallio arvioi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt