Angela Merkel (vas.) ja Annegret Kramp-Karrenbauer. LEHTIKUVA / AFP

Tutkija Ylellä: Saksan AfD tuhoaa valta-asemia

CDU:n kannatuksen putoaminen johtaisi useiden puolueiden koalitioihin ja vakauden häviämiseen.

Oikeistopopulistinen AfD-puolue (Vaihtoehto Saksalle) pyrkii tuhoamaan muiden puolueiden valta-aseman, arvioi politiikan tutkija Albrecht von Lucke.

Tämä näkyy hänen mielestään Thüringenin poliittisessa kriisissä. AfD:n kannatus on vahvistunut Itä-Saksassa. Vaikka AfD:n piirissä on yhteyksiä radikaaleihin äärioikeistolaisiin, sen kaikki edustajat ja kannattajat eivät ole äärioikeistolaisia.

Saksassa puhkesi poliittinen kriisi, kun kristillisdemokraattinen CDU ja liberaali FDP päättivät kammeta vasemmiston vallasta pääministerinvaalissa Thüringenissä. Puolueet junttasivat FDP:n pääministeriehdokkaan Thomas Kemmerichin osavaltion johtoon AfD:n avulla.

Saksan suuret puolueet eivät ole tehneet yhteistyötä AfD:n kanssa. Nyt CDU:n paikallispäättäjät rikkoivat tätä sääntöä. Kemmerich ilmoitti eroavansa kolme päivää valintansa jälkeen. Pian tämän jälkeen myös Angela Merkelin seuraajaksi kaavailtu Annegret Kramp-Karrenbauer ilmoitti luopuvansa sekä CDU:n puheenjohtajuudesta että liittokansleriehdokkuudesta.

– Nähtiin myös, että AfD:llä on epädemokraattinen puoli, joka pyrkii tuhoamaan muiden puolueiden valta-aseman, von Lucke sanoo Yle Uutisille.

Saksassa on totuttu poliittiseen vakauteen. Valtaa ovat pitäneet vuosikymmenten ajan pääasiallisesti suuret valtionhoitajapuolueet, kristillisdemokraatit ja sosiaalidemokraatit. Nyt tämä vakaus horjuu.

Tämä epävakaus on uutta Saksan liittotasavallassa. Von Lucken mielestä syy on se, että suuret puolueet ovat kriisissä.

– Yhdellä laidalla on niin heikoksi hajaantunut SPD, ettei siitä ole enää valtionhoitajapuolueeksi. Vihreät saattaa korvata sen, jolloin keskustavasemmistossa olisi uusi voimatekijä.

– Toisella laidalla on peilikuvamaisesti CDU:n hajautuminen.

CDU:n seuraaja

Nyt CDU:ssa etsitään ehdokasta, joka ottaisi vastaan puheenjohtajan ja kanslerin tehtävät. Saksan liittopäivien ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, entinen ympäristöministeri Norbert Röttgen ilmoittauitui tiistaina ensimmäisenä kisaan.

Tunnetuimmat mahdolliset ehdokkaat tulevaksi liittokansleriksi ovat arvokonservatiivien ja markkinaliberaalien tukema Friedrich Merz, lähemmäksi Angela Merkelin poliittista keskitietä sijoittuva Armin Laschet ja nuori terveysministeri Jens Spahn.

Merzin valinta veisi puolueen eri suuntaan kuin varovainen keskitie, jota Angela Merkel on edustanut.

– Suuri kysymys on se, valitseeko CDU Friedrich Merzin. Silloin tavoitellaan äänestäjiä oikealta reunalta, mutta riskinä on menettää keskusta, von Lucke toteaa.

– Sen takia CDU:n kannattaisi mielestäni valita Armin Laschet, koska puolueen pitää säilyttää keskellä olevat äänestäjät.

Jos CDU menettää keskustan, se menettää von Lucken mukaan asemansa valtionhoitajapuolueena.

Merkelin on tarkoitus jatkaa liittokanslerina ensi vuoteen saakka. CDU:ssa on kuitenkin halua välttää pitkään jatkunut tilanne, jossa puolueen puheenjohtaja jää saman puolueen kanslerin varjoon.

– Merkelin halutaan väistyvän, jotta uusi tulokas saa tilaa. Nyt olisi viimeinen hetki tehdä se vapaaehtoisesti, jotta uusi puheenjohtaja ja kansleriehdokas ei joudu ”aseella uhaten” painostamaan Merkeliä väistymään, von Lucke sanoo.

Liittovaltion vakaus

CDU:n ja SPD:n kannatus on pudonnut rajusti. CDU on toistaiseksi yhä suurin puolue mielipidemittauksissa.

USA:n ja Kiinan nahistelu, populistien kannatuksen vahvistuminen eri maissa ja Brexit huolettavat CDU:ssa, eikä puolue välttämättä haluaisi vaihtaa johtoa tässä tilanteessa. Saksan vakaus on Euroopalle erittäin tärkeää.

– Jos CDU putoaa 20 prosentin kannatuksen puolueeksi, Saksaan muodostuu kolmen tai neljän puolueen hallituskoalitioita, ja liittotasavallan vakaus on mennyttä, von Lucke arvioi.

– Silloin AfD olisi onnistunut osittain tuhoamaan liittovaltiojärjestelmän

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt