Ranskaa vastaan on osoitettu mieltä. Kalkutassa poltettiin Emmanuel Macronin kuva. LEHTIKUVA / AFP Dibyangshu Sarkar

Tutkija varoittaa: Islamofobia-syytökset ovat ansa

Presidentti Emmanuel Macronin tiukat toimet ovat Benjamin Haddadin mukaan välttämättömiä.

Äskettäiset veriteot Pariisissa ja Nizzassa ovat tutkija Benjamin Haddadin mukaan pakottaneet Ranskan heräämään uudelleen islamistisen terrorismin ranskalaisille muodostamaan uhkaan.

Vuoden 2012 jälkeen yli 260 ihmistä on saanut surmansa terrori-iskuissa Charlie Hebdo -lehden toimitukseen, juutalaiseen kouluun, konserttisaliin, Nizzan kaduille, kirkkoihin ja poliisipartioita vastaan.

– Kun katsoo, miten media on käsitellyt viimeisimpiä iskuja Yhdysvalloissa ja kuinka johtajat, kuten Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ovat reagoineet, syyllinen onkin Ranska itse. Ranskan presidentin Emmanuel Macronin lupaus taistella ”islamistista separatismia” vastaan on leimattu barbaariseksi teoksi, Atlantic Council -ajatushautomon ohjelmajohtajana toimiva Haddad kirjoittaa Foreign Policy -lehdessä.

– Useimmat Ranskan kansalaiset – tietoisina todellisuudesta kentällä – kuitenkin tunnustavat tuon taistelun olevan välttämätön ja myöhässä, Haddad sanoo.

”Iskut eivät ole Ranskan vika”

Ranskan valtion syyllistäminen terroriteoista ja radikalismin noususta viestii hänen mukaansa vaarallisesta moraalisesta hämmennyksestä. Ranska ei myöskään ole taistelussaan yksin, hän huomauttaa. Vaikka maassa elää Euroopan suurin muslimiväestö, Belgiasta, Tanskasta ja Ruotsista on lähtenyt suhteellisesti enemmän vierastaistelijoita Syyriaan.

– Ranska on etulinjassa syvemmässä taistelussa, joka ravisuttaa merkittäviä eurooppalaisia yhteiskuntia, Haddad toteaa.

Hän oudoksuu tapaa, jolla tiedotusvälineet ja Turkin Erdogan väittävät kantavansa huolta Ranskan viisimiljoonaisen muslimiväestön oikeuksista kysymättä asiasta muslimeilta itseltään.

Ranskan hallituksen islamisteihin kohdistaman politiikan leimaaminen ”islamofobiaksi” niputtaa hänen mukaansa maan kaikki muslimit yhteen sen radikaalin vähemmistön kanssa, joka nimenomaan pyrkii estämään heidän sulautumisensa osaksi ranskalaista yhteiskuntaa.

– Tämä on ansa, Haddad varoittaa.

LUE MYÖS:

Ex-ministeri: Ranskassa sivilisaatioiden törmäys

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt