Antautuneita ISIS-jihadisteja Syyriassa. LEHTIKUVA / AFP Bulent Kilic

Eurooppaa varoitetaan kemiallisista terrori-iskuista

Alan Salehzadehin mukaan terroristit voivat siirtyä entistä järeämpiin aseisiin.

Euroopassa on varauduttava tulevaisuudessa kemiallisiin terrori-iskuihin, kirjoittaa geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija Alan Salehzadeh blogissaan.

– Tähän asti terroristit ovat iskeneet alkeellisilla aseilla: autoilla, veitsillä tai helposti saatavilla olevilla ampuma-aseilla. On kuitenkin mahdollista, että terroristit siirtyvät järeämpiin aseisiin.

Hän kirjoittaa, että viime vuonna onnistuttiin estämään kolme iskua, joissa suunniteltiin käytettävän kemiallisia elementtejä.

– Toteutuessaan tämän kaltaiset iskut ovat erittäin tuhoisia, ja kaikkien maiden poliisien tuleekin nyt keskittyä kemiallisten ja mahdollisten ydiniskujen torjumiseen liittyvän osaamisen kehittämiseen, Salehzadeh sanoo.

Eurooppalaiset poliisivoimat ovat tutkijan mukaan kuitenkin entistä varautuneempia ja osaavampia iskujen ennakointiin.

– Viime vuonna poliisit saivat estettyä 16 iskua, kun toteutuneita jihadistisia iskuja tehtiin seitsemän, Salehdzadeh kirjoittaa.

”Ideologia jää yleensä kytemään ihmisiin”

Terrorismi muodostaa Salehdzadehin mukaan edelleen merkittävän turvallisuusriskin, vaikka terroristijärjestö Isisin kalifaatti on nujerrettu Syyriassa ja Irakissa.

– Isisin kukistaminen on ollut merkittävä erävoitto terrorismin vastaisessa taistelussa, ja antaa toivoa paremmasta huomisesta, hän kirjoittaa.

– On kuitenkin syytä muistaa, että vaikka jokin järjestö saadaan heikoksi, ideologia jää yleensä kytemään ihmisiin. Pidän vain ajan kysymyksenä sitä, milloin seuraava jihadistinen terroristinen ryhmittymä vahvistuu ja nousee. Sitä odotellessa meidän olisi vahvistettava EU-maiden sisäistä yhteistyötä terrorismin vastaisessa työssä, päivitettävä maahanmuuttopolitiikkaamme järkevämpään suuntaan ja suunnattava resursseja kemiallisten ja kyber-iskujen torjuntaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt