X
SULJE MAINOS

Tutkija vaatii: Hunnut pois kouluista ja niqabit kaduilta

On paljon tapauksia, joissa uskonnolliset ryhmät noudattavat omia epätasa-arvoisa lakejaan sillä verukkeella, että demokraattisessa Suomessa on oikeus harjoittaa haluamaansa uskontoa, kirjoittaa Alan Salehzadeh blogissaan.

– Minustakin kaikilla on oikeus harjoittaa omaa kulttuuriaan ja uskontoaan niin kauan, kun se ei ole ristiriidassa demokraattisten perusarvojen kanssa liittyen vaikkapa naisten tasa-arvoiseen asemaan, kirjoittaa uusisuomalainen geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija ja luennoitsija Alan Salehzadeh Iltalehdessä.

Hänen mielestään ”ei esimerkiksi pitäisi sallia, että jotkut ryhmät uskonnon nimissä pakottavat omia lapsiaan omaksumaan kyseisen uskonnon tai pakottavat omia tyttöjä käyttämään huivia koulussa”.

– Uskonnon tiukka harjoittaminen jo lapsena ja huvinkäyttö kouluissa synnyttää eriarvoisuutta ja syventää eroa opiskelijoiden välillä. Se myös heijastuu opiskelijoiden yhteisiin harrastuksiin, kun esimerkiksi uiminen tai muu urheilu sekaporukassa ei olekaan sallittua, Salehzadeh toteaa.

Hän kirjoittaa, ettei ole tarkkaan tutustunut käynnissä oleviin kansalaisaloitteisiin, mutta sellainen olisi tervetullut, jossa kielletään vanhempia määräämästä lapsille uskonnollista pukeutumistyyliä.

– Pienien tyttöjen ei tule hunnuttaa itseään suomalaisissa kouluissa. Huivin käytön pitäisi olla sallittua vasta täysi-ikäisenä, kun aikuinen ihminen pystyy itsenäisesti päättämään oman uskonnollisen vakaumuksensa ilman vanhempien painostusta. Silloinkin minusta länsimaiseen demokratiaan kuuluu, että kasvoja ei peitetä kokonaan, Salehzadeh toteaa.

Hän sanoo, että se on usein muille kanssaihmisille ahdistavaa ja saattaa muodostaa myös turvallisuusriskin, kun henkilöä ei voida tunnistaa.

– Minusta politiikkojen velvollisuus on puolustaa suomalaista järjestelmää ja sen demokraattisia arvoja. Taloudellisten intressien vuoksi politiikkojen ei pidä alistua diktaattorien ja teokraattisen maiden tahtoon, Salehzadeh kirjoittaa.

Hän toteaa, että ”monikulttuurinen, moniarvoinen ja demokraattinen järjestelmä on minulle ihanne”, mutta katsoo, että kaikkea ei pidä hyväksyä, vaan kieltää sellaiset elementit, jotka eivät sovi yhteen tasa-arvon ja demokratian periaatteiden kanssa.

– Näihin lukeutuu huntujen käyttö kouluissa ja kasvot peittävän hunnun eli niqabin käyttö kaduilla.

Salehzadeh toivoo, ettei hänen kirjoitustaan ei käytetä rasistisen ideologian pönkittämiseen tai islaminuskon parjaamiseen. Kirjoitus on tarkoitettu asialliseksi arvosteluksi Suomen julkisen tilan käytöstä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt