Taiteilijan näkemys Kleopatran kuolemasta. (Clipart.com)

Tutkija uskoo löytäneensä Kleopatran haudan

Yksi maailman johtavista egyptologeista uskoo löytäneensä tarunhohtoisen kuningatar Kleopatran haudan.

Egyptiläinen tutkija Zahi Hawass kertoi Palermon yliopistossa Italiassa järjestetyssä konferenssissa, että kuningatar Kleopatra ja hänen viimeinen roomalainen rakastajansa, sotapäällikkö Marcus Antonius olisi haudattu varmaan ja turvalliseen paikkaan.

Hawassin mukaan hautapaikka on jo tunnistettu ja parhaillaan työskennellään sen saavuttamiseksi.

– Olen hyvin lähellä. Uskon todella indentifioineeni haudan, olen oikealla tiellä. Olen toiveikas, että löydän hänet pian, hän sanoi.

Hawass kertoi myös löytäneensä Kairon lähellä Gizassa 27 haudan nekropolin. Kleopatran ja Aleksanteri Suuren hautojen löytäminen ovat olleet Hawassin unelma.

– Aleksanteri Suuren haudan löytämiseksi vihjeet eivät ole niin selkeitä ja merkittäviä kuin Kleopatran, Hawass kertoi sanomalehti Corriere della Seran mukaan.

Kuningatar Kleopatra VII syntyi vuonna 69 eaa. ja hänen sukujuurensa juontavat muinaiseen Makedonian valtakuntaan, josta Aleksanteri Suuri teki lyhytaikaisen maailmanvallan valloittaen muun muassa Egyptin. Aleksanteri Suuren kuoleman jälkeen vuonna 332 eaa. makedonialainen Ptolemaios otti Egyptin haltuunsa ja perusti nimeään kantavan dynastian.

Kleopatra nousi valtaan 18-vuotiaana ja hänellä oli suhde muun muassa sotapäällikkö Gaius Julius Caesariin. Suhteesta syntyi avioton poika Caesarion. Kleopatra myös tapatti aviomiehensä Ptolemaios XIII:n, joka oli hänen veljensä.

Sittemmin hän eli suhteessa Marcus Antoniuksen kanssa. Kleopatra synnytti Antoniukselle kaksoset, pojan ja tyttären, jotka saivat nimikseen Aleksanteri Helios ja Kleopatra Selene.

Kun Antonius nimitti Kleopatran ”kuninkaiden kuningattareksi” ja Caesarionin ”kuninkaiden kuninkaaksi” sekä jakoi Rooman alueita pariskunnan yhteisille lapsille, Rooman mitta täyttyi.

Sotapäällikkö Octavianus, sittemmin keisari Augustus, löi Antoniuksen ja Kleopatran laivaston Aktionin taistelussa vuonna 31 eaa. Vajaata vuotta myöhemmin Kleopatra teki itsemurhan, ettei olisi päätynyt roomalaisten vangiksi. Myös Marcus Antonius teki itsemurhan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt