Ilmavoimien F/A 18 Hornet -hävittäjiä puolustusvoimien Uusimaa 17 -pääsotaharjoituksessa Vuosaaren satamassa Helsingissä 2017. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Tutkija: Ulkopoliittinen eliitti varautunut – epäselvyyttä Suomen aikeista

Suomen lähestymistapa on Upin tutkijan mielestä samanaikaisesti sekä lisännyt että vähentänyt Itämeren alueen turvallisuuspoliittista sekavuutta.

Ulkopoliittisen instituutin tuoreen katsauksen mukaan Suomen ja Ruotsin välinen puolustusyhteistyö vaikuttaa alueelliseen turvallisuuteen.

Yhteistyö sekä lisää että vähentää epäselvyyttä Itämeren alueella, arvioi laitoksen vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Ruotsin ja Suomen turvallisuuspoliittisen yhteistyön vaikutukset alueelliseen vakauteen ovat hänen mukaansa selkeät. Nykytilanne on strategisesti vakaa. Jos Venäjä kuitenkin edelleen horjuttaa sitä, Suomi ja ehkä myös Ruotsi pyrkivät tasapainottamaan sitä muuttamalla politiikkaansa, mahdollisesti liittymällä Natoon.

Ruotsin lähestymistapa solidaarisuuteen ja valmistautuminen maan puolustamiseen muiden kanssa ovat Salonius-Pasternakin mukaan vähentäneet alueen turvallisuuspoliittista epäselvyyttä.

Suomen lähestymistapa puolestaan on hänen mielestään samanaikaisesti sekä lisännyt että vähentänyt sekavuutta.

Suomi on yhä avoimempi yhteistoimintakyvystä Ruotsin ja Naton jäsenmaiden asevoimien kanssa. Tämä suuntaus vahvistuu, kun Suomi valmistautuu osallistumaan isoihin kansainvälisiin harjoituksiin ja järjestämään niitä.

Turvallisuuspolitiikassa Suomen ulkopolitiikan eliitti on kuitenkin hänen mukaansa varautunut, mikä käytännössä lisää epäselvyyttä Suomen aikomuksista kriisitilanteessa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt