Verkkouutiset

Tutkija tyrmistyi THL:n mutaatiopuheista: Kevät voi olla kaaos

Apulaisprofessorin mielestä Mika Salminen vähätteli uusien koronavarianttien merkitystä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvalloissa työskentelevä geenitutkija Tuuli Lappalainen ihmettelee Suomen huonoa varautumista koronaviruksen nopeammin leviävää varianttia vastaan.

− Koronaviruksesta on siis syntynyt nopeammin leviävä variantti, ja sitä on nyt havaittu myös Suomessa. Tämä on täysin odotettu tapahtumasarja, mutta en voi välttää vaikutelmalta, että strategiaa tämän varalta ei ole Suomessa (ja muualla) valmisteltu, ja nyt levitellään käsiä, Tuuli Lappalainen kirjoittaa Twitterissä.

Suomessa kerrottiin maanantaina löydetyn niin Iso-Britanniasta kuin Etelä-Afrikasta lähtöisin olevia ärhäkkäämmin leviäviä virusmutaatioita. Brittimutaation on arvioitu olevan jopa 70 prosenttia tartuttavampi kuin tähän saakka levinneen virusmuodon tai -muotojen. Tietoa siitä, että uudet mutaatiot olisivat aiempaa tappavampia, ei ole. Kehitettyjen koronavirusrokotteiden uskotaan tepsivän yhtä lailla uusia variantteja vastaan.

Columbian yliopistossa apulaisprofessorina toimivan Lappalaisen mukaan nopeampi leviäminen aiheuttaa helposti enemmän uhreja kuin tappavampi variantti ja tekee epidemian hallinnasta paljon vaikeampaa.

− Tilanne on vakava, hän sanoo.

− Ei oltaisi näin isossa pulassa, jos 1) viruksen ei olisi annettu levitä niin laajalle, 2) Eri toimijoilla olisi kunnon sekvensoinnit käynnissä, jotta ei oltaisi näin sokkona Suomessa ja muualla, 3) Suomessa olisi saatu kunnon rajavalvonta 10 kk:ssa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n johtaja Mika Salminen sanoi maanantaina HS:n haastattelussa, että Britannian-lentojen väliaikainen peruminen on aivan eri asia kuin esimerkiksi useiden EU-maiden eristäminen toisistaan. Hän arvioi, että jokaisen muunnoksen kohdalla ei voida kaiken varalta ryhtyä täyteen eristykseen.

− Näitä hieman muuttuneita variantteja tulee esiintymään koko ajan, ja on aika vaikeaa ajatella, että jokaisen kohdalla reagoidaan näin. Siitä tulee loputon suo.

Tuuli Lappalainen ihmettelee THL:n Salmisen puheita.

− THL:n mielestä viruksen leviämisen estäminen on “loputon suo” ja riski hypoteettinen. Kyseessä olisi siis 3−6 kk tehovalvonta, kunnes rokotteet taittavat Euroopan epidemian kärjen. Kun variantin vaarallisuus on todistettu, on jo myöhäistä.

− Miksi vähättely? Minkään muun variantin kohdalla ei ole hälytyskelloja näin soitettu.

Tuuli Lappalainen kysyy, ”miten tähän täysin odotettuun skenaarioon oli ennalta varauduttu”?

− Mikä on Suomen kyky havaita, jos variantti on leviämässä jossain kolkassa maata? Mitä tehdään, jos näin käy? Mitkä ovat keinot estää/hidastaa sen leviämistä muualle?

Lappalaisen mielestä nyt käydään taistelua aikaa vastaan.

− Varianttia tuskin voi pysäyttää, mutta sen lietsomaa epidemiaa pitää tarmolla estää, jotta keväästä ei tule täysi kaaos teho-osastoilla (ja hautaustoimistoissa). Rokotukset on aloitettu, muutama kuukausi pitää sinnitellä eikä vaan levitellä käsiä, hän sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)