X
SULJE MAINOS
Jussi Jalonen valittiin vuoden tieteentekijäksi vuonna 2018. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Tutkija: Tasan kaksi puoluetta lupaa tyhjiä

Jussi Jalonen katsoo, että kehitysavusta ja hävittäjistä ei päätetä kunnanvaltuustoissa.

Tampereen yliopiston historian tutkija Jussi Jalonen arvioi, että kuntavaalikeskusteluissa erityisesti kaksi puoluetta on luvannut järjestää kuntien talousvaikeudet kuntoon keinoilla, joita kuntapäättäjät eivät todellisuudessa voi käyttää. Puolueet ovat perussuomalaiset ja Suomen kommunistinen puolue.

– Tällä hetkellä vaaleissa on tasan kaksi puoluetta, jotka lupaavat hoitaa kuntien rahat ratkaisuilla, joita valtuustoissa ei tehdä, nimittäin perussuomalaiset ja kommunistit. PS:n pääsiäismuna on kehitysapu, SKP lupaa hoitaa Turun palvelut perumalla hävittäjähankinnat, Jalonen kirjoittaa Twitterissä.

SKP toteaa kuntavaaliohjelmassaan, että valtion pitää ohjata hävittäjähankintoihin käytettävät varat kuntiin ja käyttää peruspalveluihin. Puolueen piirijärjestö Turussa on vaalikampanjassaan pitänyt teemaa esillä, ja se katsoo, ettei valtion pidä hankkia ”tappoaseita”.

Kehitysapu on puolestaan vuosien ajan ollut perussuomalaisten arvostelun kohteena. Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi viimeksi torstai-iltana Ylen vaalitentissä, että julkisista menoista pitää karsia kaikki turhat kulut, ja hän viittasi kehitysapuun.

Jalonen katsoo, että Halla-aho keskittyy asioihin, jotka kuuluvat valtakunnan tason päätettäviksi, eivät kuntien.

– Näköjään meno on taas se, että kunnallisvaalitentissä Halla-aho jauhaa asioista, joita ei valtuustoissa päätetä – tällä erää kehitysapu – ja kun juontajat palauttavat jutustelun vaalien asioihin, niin Turkkila parkuu persuzinessä siitä, miten keskustelua tukahdutetaan.

Jalonen viittaa Suomen Uutiset – ja Perussuomalainen-lehtien päätoimittajaan Matias Turkkilaan. ”Persuzine” taas tarkoittaa muun muassa digitaalisia keskustelualustoja. Zine on lyhenne sanasta fanzine. Se on itse tehty julkaisu, joka käsittelee marginaalisia aiheita. Turkkila on myös perussuomalaisten kuntavaaliehdokas.

Turkkilan päätoimittama Suomen Uutiset julkaisi Ylen tentin jälkeen artikkelin, jossa lehti katsoi, että Ylellä ei saa keskustella kehitysavusta. Lehti esitti myös, että tentin juontajaa oli käsketty siirtämään keskustelu pois kehitysavusta. Lehti ei kertonut, mihin se nojaa tietonsa. Suomen Uutiset ei ole sitoutunut Julkisen sanan neuvoston julkaisemiin journalistin ohjeisiin, joiden mukaan journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen.

Edit klo 16.20: Tarkennettu zine-termin merkitys.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt