THL:n on kerrottu olleenkin STM:n ohjauksessa koronakriisissä. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Tutkija: Tämän rinnalla Antti Rinteen Posti-puheet näyttävät harmittomilta

Johanna Vuorelman mukaan ministeriö ei halunnut asiantuntijoiden antavan tietoa.

Tampereen yliopiston politiikan tutkimuksen tutkijatohtori Johanna Vuorelma pitää uutisia sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen välisestä tilanteesta vakavampana kuin edellisen pääministeri Antti Rinteen (sd.) Posti-sotkua.

– Globaalin terveyskriisin keskellä ministeriö ei halua keskeisten asiantuntijoiden antavan kansalaisille suojautumisen kannalta olennaista tietoa, Johanna Vuorelma kommentoi Twitterissä.

– Tämän rinnalla Rinteen epämääräiset Posti-puheet näyttävät harmittomalta kompuroinnilta, politiikan tutkija jatkaa.

Postin työehtosopimuskiista johti lopulta Rinteen eroon huipentuneeseen hallituskriisiin ja Sanna Marinin (sd.) nousuun pääministeriksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta ja terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen kertoivat maanantaina illalla THL:n olleen keväällä alistettuna sosiaali- ja terveysministeriön ohjaukseen ja toimineen näin ministeriön alaisuudessa. Tervahauta kertoi Ilta-Sanomille muun muassa, että THL oli halunnut keväällä tiedottaa maskien käytöstä, mutta ministeriö esti aikeet.

Tämä on herättänyt runsaasti kysymyksiä. Esimerkiksi kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen penäsi, kuka tällaisista järjestelyistä on päättänyt ja onko tällainen laillista. Hän huomautti hallituksen viitanneen koronakriisin aikana toistuvasti THL:n asiatuntija-asemaan, vaikka nyt näyttää, että laitos olikin STM:n ohjauksessa.

Ilta-Sanomat ei tavoittanut maanantaina illalla perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurua (sd.), sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosta (vas.) taikka sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikköä Kirsi Varhilaa vastaamaan uutisia koskeviin kysymyksiin.

Lopulta vastaamaan saatiin ministeriön viestintäjohtaja Vivikka Richt. Hänen mukaansa STM viesti maskeista itse aikaisemmin kuin THL. Richt sanoi, ettei hän tiedä, mistä sellainen käsitys on tuillut, että ministeriö olisi estänyt THL:n suosituksen.

Viestintäjohtajalta kysytään myös, onko niin, etteivät THL:n pääjohtaja Tervahaudan puheet pidä paikkaansa.

– Minun pitäisi Markun kanssa käydä läpi, mihin hän viittaa. En tiedä, mistä hän puhuu, Richt vastaa.

Hän kertoo myös haastattelussa, että maskien käyttöön liittyvät asiat ovat olleet Työterveyslaitoksen vastuualuetta ja sitä kautta asiasta on viestitty jo huhtikuun 3. päivänä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt