Verkkouutiset

Tutkija: Ruotsi saattaa ottaa Nato-askeleen kertomatta Suomelle

Tutkija Charly Salonius-Pasternakin mukaan ruotsalaispoliitikot voisivat tehdä "sisäisen päätöksen" Nato-jäsenyydestä keskustelematta Suomen kanssa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak on kehottanut Suomea varautumaan siihen, että Ruotsi voi tehdä hyvinkin pikaisia muutoksia turvallisuus- ja puolustuspolitiikassaan ja hakea Nato-jäsenyyttä jo vuosien 2015–2016 aikana.

– Se ei välttämättä ole todennäköisin skenaario, mutta paljon todennäköisempi kuin vielä vuosi sitten. Sinä päivänä, kun demarit päätyvät Ruotsissa siihen, että Nato-jäsenyys olisi maalle hyväksi, se on sitten käytännössä jo päätetty, Salonius-Pasternak sanoo Verkkouutisten ja Nykypäivän haastattelussa.

Ruotsi voisi yllättää

Tutkija uskoo, että jos Nato-jäsenyys nousee ajankohtaiseksi, Ruotsi ja Suomi hakisivat sitä samanaikaisesti.

Ruotsissa poliitikot todennäköisesti aloittaisivat kuitenkin sisäiset keskustelut ja päättäisivät käytännössä jäsenyydestä ennen niin sanottua ”julkista keskustelua”.

– Ja tämä on se piilossa oleva askel, josta en ole yhtään vakuuttunut, että se otettaisiin samanaikaisesti Suomen kanssa, Salonius-Pasternak katsoo.

Toisin kuin Suomessa, Ruotsissa Nato-jäsenyyden kannatus on noussut. Jo kolmannes ruotsalaisista kannattaa Nato-jäsenyyttä.

Salonius-Pasternak tulkitsee monen ruotsalaisen sisäistäneen sen, etteivät Ruotsin puolustusvoimat enää kykene suoriutumaan tehtävistään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)