Tutkija: Ruotsi saattaa ottaa Nato-askeleen kertomatta Suomelle

Tutkija Charly Salonius-Pasternakin mukaan ruotsalaispoliitikot voisivat tehdä ”sisäisen päätöksen” Nato-jäsenyydestä keskustelematta Suomen kanssa.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak on kehottanut Suomea varautumaan siihen, että Ruotsi voi tehdä hyvinkin pikaisia muutoksia turvallisuus- ja puolustuspolitiikassaan ja hakea Nato-jäsenyyttä jo vuosien 2015–2016 aikana.

– Se ei välttämättä ole todennäköisin skenaario, mutta paljon todennäköisempi kuin vielä vuosi sitten. Sinä päivänä, kun demarit päätyvät Ruotsissa siihen, että Nato-jäsenyys olisi maalle hyväksi, se on sitten käytännössä jo päätetty, Salonius-Pasternak sanoo Verkkouutisten ja Nykypäivän haastattelussa.

Ruotsi voisi yllättää

Tutkija uskoo, että jos Nato-jäsenyys nousee ajankohtaiseksi, Ruotsi ja Suomi hakisivat sitä samanaikaisesti.

Ruotsissa poliitikot todennäköisesti aloittaisivat kuitenkin sisäiset keskustelut ja päättäisivät käytännössä jäsenyydestä ennen niin sanottua ”julkista keskustelua”.

– Ja tämä on se piilossa oleva askel, josta en ole yhtään vakuuttunut, että se otettaisiin samanaikaisesti Suomen kanssa, Salonius-Pasternak katsoo.

Toisin kuin Suomessa, Ruotsissa Nato-jäsenyyden kannatus on noussut. Jo kolmannes ruotsalaisista kannattaa Nato-jäsenyyttä.

Salonius-Pasternak tulkitsee monen ruotsalaisen sisäistäneen sen, etteivät Ruotsin puolustusvoimat enää kykene suoriutumaan tehtävistään.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt