LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Tutkija poltti päreensä hiilinielukeskustelussa – ”suoranainen vale”

Dosentti Panu Halme vaatii, että Suomen Metsäyhdistys vaientaa työntekijänsä kannanotot.

Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden dosentti Panu Halme vaatii Suomen Metsäyhdistystä puuttumaan työntekijänsä tapaan ilmaista mielipiteitään. Halme väittää, että Metsäyhdistyksen viestinnän suunnittelija Hannes Mäntyranta levittää väärää tietoa eikä korjaa tekemiään virheitä.

– Mäntyranta on kirjoittanut toistuvasti kolumneja, joissa hän mielestäni pyrkii yleisesti mustamaalaamaan alamme tutkijat ja heidän viestinsä, Halme toteaa julkisessa kirjeessään, jonka hän on julkaissut Facebook-sivuillaan.

Erityisesti Halme on pahoittanut mielensä Mäntyrannan kolumnista, jossa tämä arvostelee tutkijaryhmän julkaisemaa metsäkannanottoa.

Viime keväänä 68 tutkijaa julkaisi lausuman, jossa he totesivat, että Suomen suunnitelmat lisätä metsien käyttöä kiihdyttävät ilmastonmuutosta. Tutkijoiden mielestä metsien hiilinielu pienenee haitallisella tavalla.

Mäntyranta puolestaan katsoi, että metsien käyttö voi myös tuottaa ilmastohyötyjä. Hän totesi, että 68 tutkijaa ei edusta koko tiedeyhteisöä, vaan vain osaa siitä. Lisäksi Mäntyranta esitti arvionaan, että 68 tutkijasta varsinaisia metsätutkijoita on vain 12.

Halme on yksi julkilausuman allekirjoittajista. Hän sanoo, että Mäntyrannan laskelma metsätutkijoiden määrästä ei pidä paikkaansa.

– Väite on suoranainen vale ja se on sellaiseksi osoitettu, mutta Mäntyranta ei korjaa tai pyydä julkisesti anteeksi, saati poista tekstiä Maaseudun Tulevaisuuden ja bloginsa sivuilta.

Maaseudun Tulevaisuus on julkaissut Mäntyrannan tekstistä lyhennetyn version.

Halme on ottanut yhteyttä Metsäyhdistyksen johtoon.

– Kysyn teiltä Suomen metsäyhdistyksen yhteisöjäsenet, onko tämä todella se viestintälinja jota te haluatte ylläpitää?

Halme sanoo, että hän aikoo viedä Mäntyrannan esittämän listan tutkijoista julkisen sanan neuvostoon.

– Jotenkin pyrin siis viemään tämän asian eteenpäin niin, että tulee perusteellisesti selvitettyä, minkälainen viestintä tässä asiassa on yhteiskuntamme eri toimijoiden mielestä sallittua, Halme kirjoittaa.

Mäntyranta ei kommentoi Halmeen väitteitä.

Suomen Metsäyhdistys on perustettu vuonna 1877. Se ilmoittaa edistävänsä metsien kestävää käyttöä. Sen jäseniin kuuluu muun muassa metsäteollisuusyrityksiä, maanomistajia, ay-järjestöjä, partiolaisia ja liikuntajärjestöjä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt