George Orwellin teokseen Vuonna 1984 viittaava koronavirukseen liittyvä graffiti Ranskassa. LEHTIKUVA / AFP Joel Saget

Jos uskot salaliittoihin, on pandemia kuin George Orwellin 1984

Salaliittoteoriat voivat vaikuttaa ihmisten asenteisiin rokotteita kohtaan.

Koronaviruspandemian vuoksi käytäntöön laitetut rajoitukset ovat tutkijan mukaan salaliittoteoreetikkojen teorioille hedelmällinen kasvualusta siksi, että ne ovat heille kuin toteutunut ennustus, CNN uutisoi.

King’s College Londonin tutkija Daniel Allingtonin mukaan pandemiarajoituksista johtuvassa ihmisten toiminnan kontrolloinnissa on piirteitä, joita salaliittoteoreetikot ovat pitkään nähneet tulevaksi.

– Kun elämä on kuin George Orwellin [teoksesta] ”Vuonna 1984” ja hallitus kontrolloi jokaista elämäsi osa-aluetta ja kaikkea seurataan (tracked) ja tulet olemaan jatkuvan valvonnan alla ja siitä seuraa kamalia rangaistuksia, Allington avaa.

Erilaisia salaliittoteorioita on levinnyt koronapandemian aikana erityisesti sosiaalisessa mediassa. Erään teorian mukaan Microsoftin perustaja Bill Gates hyötyy koronavirusrokotteista. ”Plandemic”-teorian mukaan taas koronavirus on varta vasten kehitelty laboratoriossa tavoitteena voittojen saaminen. Mitään todisteita näiden teorioiden paikkansapitävyydestä ei ole.

Salaliittoteoriat saattavat näkyä myös ihmisten suhtautumisessa rokotteeseen. Henkilölle, joka ei usko koko viruksen olemassaoloon, on hankala perustella siihen tarkoitetun rokotteen tarpeellisuutta. Maailmassa ei nyt taistellakaan vain virusta, vaan myös valheellisia uskomuksia vastaan.

–Voittaaksemme koronaviruksen, meidän täytyy myös voittaa rinnakkainen epäluottamuksen pandemia, joka on johdonmukaisesti estänyt kollektiivista vastaustamme sairauteen, Francesco Rocca, Punaisen ristin ja Punaisen puolikuun kansainvälisen yhdistyksen johtaja toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt