Galeotti kertoo gangstereiden avustavan eliittiä varastetun rahan pesemisessä ja siirtämisessä ulkomaille. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Tutkija HS:lle: Näin Vladimir Putin käyttää rikollisia operaatioissaan

Vladimir Putin haluaa lännen tunnustavan Venäjän suurvallaksi, mutta tätä varten ei ole suurta suunnitelmaa.

Venäjän valtio näyttää olevan muuttamassa suhdettaan rikollisuuteen, arvioi tunnettu brittiläinen Venäjän-tutkija Mark Galeotti.

Hänen mukaansa Kreml käyttää rikollisia sekä kotimaan että ulkomaan operaatioissaan. Rikolliset ovat osallistuneet muun muassa Krimin valtaukseen, Itä-Ukrainan sotaan ja erilaisiin kyberoperaatioihin.

– Aiemmin [presidentti Vladimir Putinin kaudella] oli voimassa sopimus, jossa valta käytännössä kertoi gangstereille, mitä he eivät saa tehdä. Nyt on näkyvissä yhä enemmän merkkejä, että heille kerrotaan, mitä heidän halutaan tekevän, Galeotti sanoo Helsingin Sanomille.

Docendo julkaisee torstaina suomeksi Galeottin kirjan Venäjän järjestäytyneestä rikollisuudesta nimellä Voima ja valta – Venäjän mafia Kremlin suojeluksessa.

Venäjän valtio on Galeottin mukaan kokenut olevansa ”poliittisessa sotatilassa” länttä vastaan vuodesta 2014. Hänen mukaansa Venäjä ymmärtää olevansa heikompi osapuoli.

”Putinin ja Kremlin vastaus on ollut, että kaikki kansalliset resurssit on mobilisoitava taisteluun länttä vastaan. Se tarkoittaa tietenkin suuryrityksiä, oligarkkeja ja toimittajia mutta myös gangstereita ja kaikkia muita, Galeotti kertoo.

Järjestäytyneen rikollisuuden rakenteet vahvistuivat neuvostodiktaattori Josif Stalinin vankileireillä. Myöhempinä neuvostoaikoina rikollisten asema heikkeni, mutta vahvistui jälleen 1980-luvun lopulla ja 1990-luvulla. Putinin kaudella se on jälleen heikentynyt ainakin suhteellisesti.

– Rikollisten valta on nyt pienempi kuin 1990-luvulla, koska valtio on palannut. Toki kleptokraattisena ja tehottomana, mutta silti se on palannut.

– Putin näytti valtion olevan ”kaupungin voimakkain jengi”, jonka sääntöihin rikollisten on suostuttava. Samalla hän salli rikollisten säilyttää merkittävän asemansa, joten rikollisuuden, politiikan ja liike-elämän rajat ovat hämärät.

Galeotti kertoo gangstereiden avustavan eliittiä varastetun rahan pesemisessä ja siirtämisessä ulkomaille. Se tapahtuu pääasiassa järjestäytyneen rikollisuuden luomien rakenteiden kautta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt