Kasvomaskein varustautuneita ulkoilijoita Melbournessa. LEHTIKUVA / AFP William West

Tutkija ihmeissään: Korona eläimestä ihmiseen ainutlaatuisesti

Uusi virus poikkeaa merkittävästi aiemmista zoonoottisista viruksista.

Australialainen rokotetutkija Nikolai Petrovsky on huomauttanut SARS-CoV-2-koronaviruksen eroavan aiemmista eläinperäisistä eli zoonoottisista patogeeneistä.

Hänen mukaansa virus on ”ainutlaatuisesti sopeutunut ihmisten tartuttamiseen”.

– En ole aiemmin nähnyt zoonoottista virusta, joka käyttäytyisi tällä tavoin, Nikolai Petrovsky sanoo Mail on Sunday -lehdelle.

Eläimistä ihmisiin siirtyvät virukset vahvistuvat yleensä ajan myötä, sillä uudet mutaatiot lisäävät niiden leviämistä ihmisten välillä. Uusi koronavirus oli heti äärimmäisen tehokas ihmissoluista löytyvien ACE2-reseptorien hyödyntämisessä.

Petrovsky pohtii haastattelussaan mahdollista yhteyttä Wuhanissa sijaitsevaan virustutkimuskeskukseen. Hänen mukaansa viruksen mahdollista karkaamista ei voi pitää nykyisen tiedon valossa täysin mahdottomana.

– Seuraukset eivät ole välttämättä hyviä tutkijoille tai kansainväliselle politiikalle. Emme voi kuitenkaan piiloutua asialta, vaikka vastaukset voisivat aiheuttaa ongelmia, Nikolai Petrovsky sanoo.

Tutkijan mukaan laboratoriovuodosta ei ole todisteita, mutta koronaviruksia tutkivaan Wuhanin laitokseen liittyy huolestuttavia tietoja.

– Vuotoa täytyy pitää mahdollisuutena, kunnes se suljetaan kokonaan pois, Petrovsky jatkaa.

Hämmästyttävä sattuma

Myös Rutgersin yliopiston professori Richard Ebright pitää viruksen voimakasta tartuttavuutta epäilyttävänä. Hänen mukaansa vastaavan zoonoottisen viruksen syntyminen sattumalta on ”mahdollista, mutta epätodennäköistä”.

Ebright huomauttaa, että Wuhanin virologian instituutin käyttämien menetelmien vuoksi mahdollinen manipulaatio ei olisi enää jälkikäteen nähtävissä.

Tuoreessa australialaistutkimuksessa SARS-CoV-2-viruksen piikkiproteiinin toimintaa selvitettiin tietokonemallinnuksella. Sen havaittiin soveltuvan huomattavasti paremmin ihmisen kuin kahdentoista muun eläinlajin tartuttamiseen.

– Tämä on joko hämmästyttävä sattuma tai merkki ihmisen toiminnasta. Ihmiset osoittautuivat täydelliseksi isännäksi virukselle, Nikolai Petrovsky toteaa.

Wuhanin virologian instituutin johtaja Wang Yanyi on tyrmännyt viruksen alkuperästä esitetyt epäilyt. Hänen mukaansa laitoksessa on tutkittu kolmea koronavirustyyppiä, joista yksikään ei vastaa geneettiseltä rakenteeltaan pandemian aiheuttanutta virusta.

– Meillä on kolme kantaa elävistä viruksista. Lähin niistä vastaa SARS-CoV-2:ta vain 79,8-prosenttisesti, Wang Yanyi sanoi valtiolliselle CGTN-kanavalle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt