Verkkouutiset

Turvapaikkaa hakeneiden tautien seulonnoissa ongelmia

Turvapaikanhakijoiden laajamittainen maahantulo syksyllä 2015 loi paineita vastaanottojärjestelmälle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Myös tartuntatautien seulontatutkimuksia jouduttiin järjestämään huomattavasti aiempaa enemmän. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n ja Maahanmuuttoviraston selvityksen mukaan jopa kolmasosa turvapaikanhakijoille suositelluista tartuntatautien seulontatutkimuksista jäi alkuvaiheessa toteutumatta.

Keuhkotuberkuloosin seulontatutkimukset järjestettiin 72 prosentille seulontaan oikeutetuista, kun hepatiitti B-, HIV- ja kuppaseulontojen kattavuus jäi noin 60 prosenttiin. Tuberkuloosiseulonta toteutui aikuisilla keskimäärin 2,5 kuukauden kuluttua maahan saapumisesta. Lapsilla viive tuberkuloosiseulontaan oli noin 1,5 kuukautta.

– Puutteet seulontatutkimusten toteutumisessa voivat johtaa hoidon viivästymiseen. Hoitamattomina infektiot voivat pahentua ja levitä myös sairastuneiden lähipiiriin. Vaikka vakavia infektioita esiintyy harvoin, on seulontatutkimusten kattava toteutuminen sekä turvapaikanhakijoiden itsensä että koko yhteiskunnan etu, sanoo asiantuntijalääkäri Paula Tiittala THL:stä.

Lapset etusijalle

Tutkimuksen tulokset osoittivat, että turvapaikanhakijalasten seulontatutkimukset toteutuivat nopeammin kuin aikuisten. Seulontojen kattavuudessa ei kuitenkaan todettu eroja lasten ja aikuisten välillä.

– On tärkeää, että turvapaikkaa hakevat lapset tunnistetaan erityisen haavoittuvana ryhmänä ja heidän terveyspalvelunsa laitetaan etusijalle, Tiittala toteaa.

Turvapaikan ja oleskeluluvan myöntämisen jälkeen turvapaikanhakija kirjataan kunnan asukkaiksi ja vastuu terveydenhuollon järjestämisestä siirtyy kunnalle. Tartuntatautien seulontoja ja rokotuksia voidaan tehdä myös myöhemmin osana kunnan kotouttamispalveluita.

– Tartuntatautien mahdollisuus ja seulontojen puutteellinen toteutuminen on syytä huomioida turvapaikanhakijan hakeutuessa vastaanotolle myös muista syistä, Tiittala muistuttaa.

Kaikille Suomeen saapuville turvapaikanhakijoille tarjotaan mahdollisuutta osallistua terveystarkastukseen, jossa selvitetään hakijan terveydentila ja rokotustarve. Tarkastus tehdään kahden viikon kuluessa Suomeen saapumisesta.

Tartuntatautien seulontatutkimuksia suositellaan, jos turvapaikanhakija on lähtöisin maasta, jossa tartuntatauteja esiintyy merkittävästi tai hän on oleskellut konfliktialueella tai pakolaisleirillä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)