Angela Merkel ja Horst Seehofer. LEHTIKUVA / AFP

Turvapaikanhakijat jakavat – Horst Seehoferiin luotetaan Angela Merkeliä enemmän

Kovempaa linjaa ajavaan sisäministeriin luotetaan turvapaikkapolitiikassa tuoreen kyselyn mukaan liittokansleria enemmän.

Saksan sisäministeri Horst Seehofer nauttii tuoreen kyselytutkimuksen mukaan turvapaikkapolitiikassa suurempaa luottamusta saksalaisten keskuudessa, kuin liittokansleri Angela Merkel, kertoo saksalaislehti Die Welt.

Seehofer on ajanut aiempaa kovempaa pakolaislinjaa, jonka mukaan esimerkiksi paperittomilla sekä jo jossain muussa EU-maassa turvapaikanhakijaksi rekisteröidyillä ei olisi enää asia Saksan rajan yli. Seehoferin esitys sisältää kaikkiaan 63 toimenpidettä, joiden tarkoituksena on vähentää Saksaan suuntautuvaa laitonta maahanmuuttoa.

Merkel tyrmäsi tiistaina Seehoferin esityksen. Hänen mukaansa vastuuta ei pitäisi jättää vain niille maille, joihin turvapaikanhakijat ensin saapuvat.

Die Welt -lehden teettämän kyselyn mukaan saksalaiset näyttävät olevan hänen kanssaan kuitenkin eri linjoilla. Kyselyssä 48,7 prosenttia luotti turvapaikkapolitiikassa täysin tai enemmän Seehoferiin, kun Merkelin linja keräsi taakseen vastaavasti vain 32,2 prosenttia. Vastanneista 17,1 prosenttia ei luottanut turvapaikkapolitiikassa kumpaankaan, kun taas 1,6 prosenttia luotti molempiin yhtä paljon.

Kysely ei tuonut liittokanslerille helpotusta myöskään oman puolueensa sisällä. Seehofer keräsi linjansa taakse CDU:n ja sen sisarpuolueen CSU:n kannattajista 54,2 prosenttia, kun Merkelin linjaa kannatti puolestaan 38,6 prosenttia.

Tukea linjalle löytyi kuitenkin muista puolueista, sillä vihreiden, vasemmiston ja sosialidemokraattien kannattajista useampi luotti Merkelin turvapaikkalinjaan Seehoferia enemmän. Vihreiden keskuudessa tuki Merkelille oli jopa 75,9 prosenttia, vasemmistossa puolestaan 40,4 ja sosialidemokraateissa 57,8 prosenttia.

Seehoferin linjaa tuki sekä naisista että miehistä Merkeliä useampi. Naisista Seehoferiin luotti turvapaikkapolitiikassa 51,1 prosenttia, miehistä taas 46,4 prosenttia.

Saksaan on saapunut vuoden 2015 jälkeen noin 1,4 miljoonaa turvapaikanhakijaa. Uusia turvapaikanhakijoita saapuu edelleen noin 10 000 joka kuukausi.

Myös Itävalta ja Italia ovat ilmoittaneet tukevansa Seehoferin esitystä. Maiden mukaan Saksan liberaali maahanmuuttopolitiikka voi houkutella Eurooppaan jopa miljoonia uusia pakolaisia.

Erimielisyydet maahanmuuttopolitiikasta ovat joidenkin arvioiden mukaan uhkaamassa jopa Saksan hallituskoalition toimintakykyä. CSU:n puheenjohtajana toimivan Seehoferin mahdollinen ero uhkaisi Merkelin johtaman hallituksen enemmistöä parlamentissa.

Kyselyn virhemarginaali on lehden mukaan 2,6 prosenttia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt