Turkuun palaava Minna Arve: Tällaisia tehtäviä tulee harvoin vastaan

Kokoomuksen väistyvän puoluesihteerin mukaan sixpack opetti, että ylileveällä hallituspohjalla on vaikea hallita.

Turun vetovoima ja perhe, siinä syyt Minna Arven siirtymiselle uusiin tehtäviin Turun kauppakamarin toimitusjohtajaksi.

– Turku on ollut minulle rakas paikka ja tällaisia tehtäviä tulee Turussa harvoin vastaan. Iso tekijä on perhesyyt, on tietenkin mukavaa, että avautuu mahdollisuus asua perheen kanssa saman katon alla, Arve sanoo Verkkouutisille.

Arvella on esikouluikäinen tyttö ja mies työskentelee Turussa. Arven vahvat Turku-siteet tulevat myös politiikan kautta: hän oli ennen puoluesihteerin töitään Turun kaupunginhallituksen kokopäivätoiminen puheenjohtaja ja ehdolla myös viime eduskuntavaaleissa. Uudessa tehtävässään kauppakamarin toimitusjohtajana Arve saa taas ajaa Turun ja laajemminkin Lounais-Suomen etuja.

Joka tapauksessa kokoomuksen puoluesihteerin työ jäi lyhyeksi, vajaan puolentoista vuoden mittaiseksi. Arve aloittaa kauppakamarissa kuukauden päästä.

– Vaikka minulla jää kokoomuksen osalta tosi haikea mieli, kun uudistusprosessi on käynnissä, niin toisaalta tässä on selkeä vaihe. Uudistussuunnitelmista voidaan siirtyä varsinaiseen toteuttamiseen eikä vaalejakaan ole ihan heti tulossa.

Stubbin valinta

Puoluesihteeriksi Arve nousi puheenjohtaja Alexander Stubbin esityksestä lokakuussa 2014. Työnjako puheenjohtajan ja puoluesihteerin välillä on ollut se, että Arve vastaa ”kokoomus-konsernin” operatiivisesta toiminnasta ja puheenjohtaja linjaa politiikkaa. Tästä roolituksesta Arve on pitänyt tiukasti kiinni. Puoluesihteeri on ollut siis enemmän taustalla, vähemmän julkisuudessa.

Arve sanoo, että yhteistyö puheenjohtajan kanssa sujui hyvin.

– Erittäin hyvä ja läheinen yhteistyösuhde on ollut puheenjohtajan kanssa ja haluan kiittää häntä. Olen myös seurannut ja osallistunut poliittiseen valmisteluun sekä ministeri- että eduskuntaryhmässä.

Vaikka Arve saa itselleen mieluisen työpaikan, joka mahdollistaa asumisen perheen kanssa, spekulaatiot kokoomuksen tilanteesta ryöpsähtävät liikkeelle. Arve kehottaa laittamaan jäitä hattuun: kokoomuksessa ei ole tarve käydä puheenjohtaja- tai muita henkilöpelejä.

– Vaikka jotkut, ehkä erityisesti toimittajat, haluavat spekuloida kokoomuksen tilanteella, sanoisin, että Alexin tuki on kentällä vahva. Kokoomuksen vahvuus tulee siitä, että istuvaa puheenjohtajaa tuetaan, Arve luonnehtii ja arvioi, että kokoomuksen ensi kesän puoluekokouksessa energiaa vievät eri asiakirjat ja kokoomuksen uudistaminen, jonka maali on vuodessa 2018.

Arve nimeää puoluesihteerikautensa sykähdyttävimmäksi hetkeksi vuoden 2015 eduskuntavaali-illan. Kokoomus teki nousujohteisen kampanjan, jolla puolue välttyi katastrofilta. Paine purkautui vaali-iltana.

– Vaalit hävittiin, mutta tilanne, jossa niihin lähdettiin, oli muistiin painuva ja hankala. Lähtökohtiin nähden selvisimme kohtuullisesti, Arve kuvailee vaaleja, jossa kokoomus menetti seitsemän paikkaa.

Ei listavaalille

Vaaleista hankalan teki sixpack-hallituksen kaoottinen loppu, jossa päähallituspuolueet kokoomus ja SDP eivät löytäneet yhteistä säveltä. Arven mielestä yhteistyösuhde SDP:hen on kuitenkin oltava olemassa jatkossakin – vaalitulos ratkaisee hallituspohjan, mutta:

– Ehkä sixpackistä sen opimme, että valtavan laajaa hallituspohjaa on vaikea hallita ja johtaa, Arve sanoo.

Arven mielestä kokoomuksen tämänhetkinen gallupkannatus on siedettävällä tasolla, kohtuullinen ottaen huomioon Suomen vaikeudet ja hallituksen tekemät pakolliset leikkaukset.

– Kokoomuksen tavoitteena tulee olla ykköspuolueen asema. Kannatusprosenttitavoitteita ei sen tarkemmin kannata määritellä, koska puoluerakenne on perussuomalaisten tulon jälkeen muuttunut.

Listavaaleista tuleva Turun kauppakamarin toimitusjohtaja ei innostu.

– En kannata niitä. On monia syitä. Yksi niistä on se, että listavaali hankaloittaisi erityisesti uusien nimien nousua valittujen listalle.

Kommentit