Turkmenistanin presidentti esitteli voimiaan valtiollisen television lähetyksessä. Kuva: Vocativ

Suuri Suojelija – tämä itsevaltias on stunttikuski, dj ja urheilumestari

Turkmenistanin presidentin ympärille rakennettua henkilökulttia vahvistetaan yhä.

Turkmenistanin valtiollinen media on selostanut yksityiskohtaisesti presidentti Gurbanguly Berdimuhamedowin tuoreesta tempauksesta.

Itsevaltaisen johtajan kerrotaan suunnitelleen uudelleen ja rakentaneen itselleen maasturiauton. Tarkoituksena on mainostaa syyskuussa järjestettävää, 1250 kilometrin pituista autokilpailua Turkmenistanin aavikolla.

– Suuri Suojelijamme tutki äskettäin rakennetun auton tarkasti aina penkkeihin asennettuja ruuveja myöten. Valtionpäämies käytti työkaluja tarkistaakseen liikkuvat osat ja renkaat, valtiollisen tv:n lähetyksessä selostetaan.

– Hän kiristi osan ruuveista. Tämä osoittaa, kuinka perusteellinen ja vastuullinen Suuri Suojelijamme on velvollisuuksiensa suorittamisessa. Sama pätee myös urheilutapahtumien järjestämiseen.

– Arvostettu presidenttimme on nelinkertainen Turkmenistanin mestari. Hänen erinomaisten tulostensa vuoksi hänelle on myönnetty arvonimi ”Turkmenistanin urheilumestari”.

Berdimuhamedow on valtiollisen median mukaan varsin monipuolinen mies. Häntä on esitelty muun muassa urheilijana, laulajana, stunttiauton kuskina, DJ:nä ja hevosasiantuntijana.

Hänelle myönnettiin vuonna 2010 arvonimi Arkadag eli suojelija.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Turkmenistan kuuluu maailman vähiten vapaiden maiden joukkoon, sillä presidentin lähipiirin valta on käytännössä rajaton.

Presidentin ympärille rakennettua henkilökulttia on pyritty laajentamaan viimeisen viiden vuoden aikana.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt