Turkki varoitti Venäjää: Kostamme toimet turkmeeneja vastaan

Turkki varoitti etukäteen Venäjää, että se aikoo tehdä kostoiskuja, jos Venäjä kohdistaa toimia Syyrian turkmeeneja vastaan, kertoo Hürriyet Daily News.

Turkki kertoi tiistaina pudottaneensa venäläisen Su-24-rynnäkkökoneen Turkissa lähellä Syyrian rajaa vedoten ilmatilaloukkaukseen.

Kyse ei kuitenkaan ole yksittäistapauksesta, vaan ajan mittaan kehittyneestä konfliktista Syyrian ja Turkin rajalla. Venäjän ja Syyrian armeijan joukot ovat suorittaneet viime aikoina sotilasoperaatioita ottaakseen haltuun alueita Latakian provinssin pohjoisosissa.

Latakian alueella on runsaasti turkinsukuisia turkmeeneja, jotka ovat taistelleet Syyrian sisällissodassa Syyrian armeijaa vastaan. Turkki on kouluttanut Syyrian turkmeeniprikaatin joukkoja.

Turkki varoitti Venäjää etukäteen siitä, että se kostaisi sen rajaturvallisuuden vaarantamisen ja Venäjän armeijan toimet turkmeeneja vastaan Syyriassa.

Turkki toimitti varoituksensa Venäjän Turkin-suurlähettiläälle viime viikon torstaina. Suurlähettiläs kutsuttiin Turkin ulkoministeriön puhutteluun vastauksena Venäjän ilmaiskuihin turkmeenikyliin luoteisessa Syyriassa.

Turkin ulkoministeriö esitti Venäjän sotilasattasealle samassa yhteydessä kolme huomiota. Ensinnäkin Turkki huomautti, että Venäjän armeija toimii alueilla, jotka ovat erittäin lähellä Turkin rajaa.

Jos rajaloukkauksia tapahtuisi, Turkki ei epäröisi puolustautua. Turkki huomautti myös, että alueella ei toimi Isisin joukkoja tai muita terroristijärjestöjä, vaan alueella asuu turkmeeneja. Turkki ei katsoisi iskuja turkmeenisiviilejä vastaan läpi sormien.

Kolmanneksi Turkki huomautti, että Venäjän toimet turkmeeneja vastaan aiheuttavat lisääntyvää pakolaisuutta.

Turkki ja Venäjä kävivät viikonlopun aikana asiasta keskusteluita. Sen oli määrä olla agendalla, kun Turkin ja Venäjän ulkoministereiden oli määrä tavata keskiviikkona. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov perui tiistaina Turkin vierailunsa.

Venäläinen Su-24-kone putosi tiistaina turkmeenikylään lähelle Turkin rajaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt