Pakolaisia bussiasemalla Istanbulissa lokakuussa 2015. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Turkki uhkailee avaavansa jälleen rajat pakolaisille

Merkit viittaavat siihen, että Turkki avaa taas rajansa Eurooppaan pyrkiville pakolaisille, arvioi tutkija.

Tutkimusjohtaja Alan Salehzadehin mukaan vaihtoehtoja on tällöin kaksi.

– Mikäli EU haluaa ja pystyy majoittamaan miljoonia pakolaisia, tulee sen huolehtia siitä, että pakolaisilla on turvallinen reitti Turkista EU:n vastaanottajamaihin sen sijaan, että antaa salakuljetusbisneksen rehottaa alueellaan.

– Mikäli taas EU haluaa ajaa itsenäistä politiikkaansa eikä kellua Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin armoilla, tulisi sen pikaisesti ottaa oma ulkoraja hallintaansa, Salehzadeh toteaa.

Hän sanoo, että Turkki itse on synnyttänyt toimillaan miljoonia pakolaisia vuodesta 2011 lähtien, kun aloitti sekaantumisen Syyrian sisäisiin asioihin.

– Maa tuki islamisteja ja kuvitteli että pystyvänsä vaihtamaan vallan Syyriassa ja asettamaan tilalla omia ideologisia liittolaisiaan, erityisesti Muslimiveljeskunnan läheisiä ryhmittymiä. Samalla sen pyrkimyksenä oli estää kurdien itsehallintoalueen synty. Molemmissa aikeissa Erdogan epäonnistui.

Salehzadehin mukaan nyt Turkki uhkailee, että se haluaa pystyttää arabipakolaisille vastaanottoleirin Pohjois-Syyrian kurdialueelle, kuten se teki viime vuonna Afrinissa.

– Syyrian kurdit tuskin tulevat tätä hyväksymään. Alueella on jo valmiiksi runsaasti pakolaisia, eivätkä kurdit halua että arabit olisivat heidän alueellaan enemmistönä.

Salehzadehin mielestä Turkille on oltava tiukkana, eikä sen saa antaa kavuta EU:n niskan päälle.

– On selvää, että Turkki pyrkii saamaan itselleen pysyvän valttikortin pakolaissopimuksesta. Kuten tiedetään, Turkki avasi rajansa 2015 ja antoi satojen tuhansien turvapaikanhakijoiden virrata Eurooppaan. EU:n kanssa neuvottelemansa sopimuksen turvin (johon kuului rahaa ja keskusteluja muista etuuksista), Turkki suostui jälleen valvomaan omaa rajaansa. Ihmisten tulo Eurooppaan tyrehtyi. Nyt Erdogan pyytää lisää rahaa ja on päästänyt pakolaiset taas virtaamaan Eurooppaan.

Salehzadehin mukaan EU menettää merkityksensä, jos emme kykene vetämään omaa järkevää maahanmuuttopolitiikkaa, vaan ajaudumme Erdoganin talutusnuoraan.

– Pakolaisia on autettava, mutta oikealla tavalla eikä Turkin Erdoganin käskyn ja hyödyn mukaisesti, hän toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt