Bosporinsalmi ja silta, joka yhdistää Euroopan ja Aasian. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

”Turkki saattaa estää Venäjän pääsyn Bosporinsalmeen”

Arvion taustalla ovat maiden ristikkäiset tavoitteet Libyassa ja Syyriassa.

Turkin ja Venäjän välisten jännitteiden kiristyminen Syyriassa voi johtaa jopa Bosporinsalmen sulkemiseen Venäjän laivaston aluksilta, Istanbulissa ilmestyvä päivälehti Habertürk kirjoittaa.

Turkki on uutissivusto Ahval Newsin mukaan lähettänyt lisäjoukkoja Syyrian Idlibiä puolustavien kapinallisten tueksi. Venäjän ilmavoimien tukemat Syyrian presidentti Bashar al-Assadin joukot ovat työntäneet Turkin tukemat syyrialaiskapinalliset yhä ahtaammalle viime viikkojen aikana.

Asetelma, jossa Recep Tayyip Erdoğanin Turkki ja Vladimir Putinin Venäjä tukevat vastakkaisia osapuolia sekä Syyriassa että Libyassa, on syöksemässä maat täydelliselle törmäyskurssille.

Habertürk kertoo lähellä presidentti Erdoğania olevaan lähteeseen viitaten, että Turkki ei epäröi eskaloida kriisiä, jos tilanne sitä edellyttää.

– Ellei yhteisymmärrystä Venäjän kanssa saavuteta, ensimmäinen optio on muutos Montreux’n sopimuksen toimeenpanossa, nimekäs turkkilaistoimittaja Muharrem Sarikaya toteaa Habertürkin kolumnissaan.

Vuonna 1936 solmittu Montreux’n sopimus määrittelee kansainvälistä merenkulkua Dardanellien ja Bosporinsalmen kautta.

– Turkki voisi estää Venäjän alusten kulun Bosporinsalmen kautta nojaten Montreux’n sopimuksen artiklaan, joka antaa Ankaralle valtuuden sulkea sota-alusten kauttakulun, jo se katsoo olevansa välittömän sodan uhan alaisena, Sarikaya sanoo.

Erdoğan on jo aiemmin kyseenalaistanut vähintään 200 000 bruttorekisteritonnin öljytankkerien oikeuden kauttakulkuun Bosporinsalmessa. Turkki on hänen mukaansa valmis tekemään kaikkensa torjuakseen mahdolliset Euroopan- ja Aasian-puoleisiin rantoihinsa kohdistuvat uhat.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt