X
SULJE MAINOS

Turkki aikoo puolustaa Krimin tataareja – ”Mustanmeren rauha on uhattuna”

Tataarit pakenevat Länsi-Ukrainaan.

Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu sanoo, että Turkki puolustaa tataarien oikeutta asua Krimin niemimaalla.

– Turkki ei luovu periaatteesta, että tataarit saavat asua Krimillä rauhassa tasa-arvoisina kansalaisina. Tataarit ovat asuneet siellä vuosisatoja ja asuvat jatkossakin. Turkin valtio tukee heitä jatkossakin, Davutoglu sanoo azerbaidžanilaisella Azeri-Press-kanavalla.

Krimillä asuu noin kaksi miljoonaa ihmistä, joista 12 prosenttia on turkinsukuisia tataareja. Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan Krimin tataarien taloja on viime päivinä merkitty vihamielisillä tunnuksilla ja osa heistä on paennut Krimiltä Länsi-Ukrainaan.

Krimin tataarien johtaja Mustafa Dzhemilev sanoo, että Krimin tataarien kohtalo riippuu Ukrainan kohtalosta.

– Toivottavasti kriisi ratkaistaan diplomaattisin keinoin, Ukrainan alueellinen koskemattomuus suojataan, Krim pysyy autonomisena osana Ukrainaa ja vieraat joukot vedetään pois meidän mailtamme. Muussa tapauksessa rauha ja tasapaino Mustallamerellä on uhattuna, Dzhemilev sanoo.

Davutoglu pitää Krimin sunnuntaista kansanäänestystä laittomana. Hänen mukaansa siitä saattaa seurata ns. jäätynyt konflikti, joka leviää laajalle alueelle.

– Azerbaidžanin alueellista yhtenäisyyttä ei voida riitauttaa kansanäänestyksellä. Georgian ja Moldovan yhtenäisyyttä ei voida riitauttaa kansanäänestyksellä. Jos näin tehdään, seuraa dominoefekti joka aiheuttaa epätasapainoa koko alueelle.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt