Turkki äänestää tänään sekä presidentistä että parlamentista. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Yasin Akgul

Turkissa pelätään yksinvaltaa ja vaalivilppiä

Jos Erdoğan voittaa presidentinvaaleissa ja hänen puolueensa AKP:n parlamentinvaaleissa, voi tämä johtaa käytännössä yhden miehen valtaan.

”Turkki sanoo, että riittää!” kuuluu opposition yhteinen tunnuslause tänään sunnuntaina pidettävissä presidentin- ja parlamentinvaaleissa. Oppositio on yhdistänyt voimansa vastustaakseen itsevaltaista presidentti Recep Tayyip Erdoğania.

Erdoganin voitto toisi presidentille uusia valtaoikeuksia, joka kriitikoiden mukaan heikentäisi Turkin demokratiaa entisestään, kertoo BBC.

Turkissa on myös pelätty vaalivilppiä. Erdoganin on kerrottu kannustaneen vaalitarkkailijoitaan antamaan ”erityisen työpanoksen” voiton varmistamiseksi.

Viime vuoden kansanäänestyksessä hyväksyttiin muutos, jossa presidentin valtaoikeuksia laajennettiin. Muutos astuu voimaan vaalien jälkeen. Erdoğanin voitto presidentinvaaleissa ja AKP-puolueen menestys parlamentinvaaleissa voisi näin sinetöidä Turkissa yhden miehen vallan.

Turkin vaaleista on kuitenkin ennustettu tiukkoja. Opposition suurimman puolueen CHP:n Muharrem Ince edustaa monelle turkkilaiselle kaivattua muutosta.

Ince on luvannut poistaa Turkissa vallitsevan poikkeustilan ja lisätä sananvapautta. Myös Turkin talousongelmat ovat lisänneet opposition kannatusta.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt