X
SULJE MAINOS
Pohjois-Korean sotilaita paraatissa Pjongjangissa. LEHTIKUVA / AFP

Turhautuneet Pohjois-Korean sotilaat karkaavat armeijasta

Palveluksensa päättäneet sotilaat eivät enää saa automaattisesti puolueen jäsenyyttä.

Yhä useampi pohjoiskorealainen sotilas karkaa joukko-osastostaan, kertoo uutissivusto Daily NK.

Nimettömänä esiintyvien lähteiden mukaan sotilaat ovat turhautuneita, koska työväenpuolueen jäsenyyttä kaikkine etuineen ei enää myönnetä automaattisesti pitkään asevoimissa palvelleille sotilaille.

Puolueen jäsenyys on statussymboli, ja sen avulla on mahdollista hankkia parempi asunto, työpaikka ja koulutus sekä parempaa ruokaa köyhässä ja eristyneessä Pohjois-Koreassa.

Jokaisen miespuolisen kansalaisen pitää palvella keskimäärin kymmenen vuotta asevoimissa. Aikaisempien sääntöjen puitteissa suurin osa asepalveluksen suorittaneista saattoi luottaa siihen, että he saavat puolueen jäsenyyden. Viranomaiset kuitenkin tiukensivat vuoden alussa jäsenyyden ehtoja ja kelpoisuusvaatimuksia. Verkkouutiset kertoo asiasta tässä.

Aikaisemmin puolueen jäsenyyttä tavoittelevien henkilöiden piti suorittaa vuoden mittainen koeaika. Nyt koeaika piteni kolmeen vuoteen, eikä jäsenyys senkään jälkeen ole varma.

Samalla viranomaiset lyhensivät asepalveluksen pituutta. Sen seurauksena asepalveluksensa päättäneitä sotilaista on kuitenkin lähetetty töihin hiilikaivoksiin ja maatiloille. Myös tämä on kasvattanut pitkään palvelleiden sotilaiden turhautumista.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt