X
SULJE MAINOS

Tuottoisa sijoitustoiminta toi Helsingin yliopistolle ylijäämää

Helsingin yliopisto kertoo taloutensa ylijäämän kasvaneen viime vuonna sijoitustoiminnan ja sopeutustoimien ansiosta.

Viime vuoden talousylijäämä vastasi noin viittä prosenttia Helsingin yliopiston kokonaiskuluista, jotka olivat 680 miljoonaa euroa.

Yliopiston tuotot olivat 715 miljoonaa euroa, joten ylijäämäksi jäi viime vuonna 35 miljoonaa euroa.

Sijoitustoiminnastaan yliopisto sai viime vuonna tuottoa 16 miljoonaa. Yliopiston arvopaperisalkun tuotto oli 9,5 prosenttia.

Helsingin yliopiston kvestori Marjo Berglundin mukaan viime vuodet ovat olleet sijoitustoiminnassa erinomaisia.

– Odotettavissa on jatkossa myös miinusmerkkisiä vuosia, mutta hyvien vuosien avulla pystymme takaamaan tasaisen tuoton lahjoitusrahastoillemme myös huonoina vuosina. Lahjoitusrahastot myöntävät muun muassa apurahoja ja stipendejä ja ne tukevat kymmeniä professuureja, Berglund kertoo yliopiston tiedotteessa.

Helsingin yliopisto on kohentanyt taloudellista asemaansa myös vähentämällä henkilöstöään ja tilamääräänsä.

Yliopisto pitää suurimpana taloudellisena riskinään rahoituksen supistumista. Henkilöstö- ja vuokrakulujen sopeuttaminen nopeasti olisi yliopiston mukaan mahdotonta koulutus- ja tutkimustoiminnan pitkäjänteisyyden vuoksi.

Toimintamenoista katetaan 61 prosenttia valtion perusrahoituksella ja 36 prosenttia täydentävällä rahoituksella, josta siitäkin tulee suurin osa valtion yksiköiltä, kuten Suomen Akatemialta ja Tekesiltä. Sijoitustoiminnan tuotoilla katetaan vain kolme prosenttia menoista.

Helsingin yliopistossa oli viime vuonna tutkinto-opiskelijoita yli 35 000 ja henkilöstöä runsaat 8 000.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt