LEHTIKUVA / AFP Luis Acosta

Tuore raportti: Näin koronavirus iskee koko kehoosi

Virusta on syytä pitää monijärjestelmäsairautena, tutkijat sanovat.

Koronavirus ei vaurioita pelkästään keuhkoja, vaan myös muita keskeisiä elimiä ja ruumiintoimintoja, paljastuu uudesta tiederaportista. Asiasta uutisoi CNN. Raportin on koostanut arvostetun Columbia University Irving Medical Centerin tutkijaryhmä.

Tutkijoiden mukaan virus iskee käytännössä kaikkiin keskeisempiin ihmiskehon järjestelmiin.

–  Lääkäreiden on syytä pitää COVID-19-virusta monijärjestelmäsairautena, sanoo ryhmään kuulunut tohtori Aakriti Gupta.

Guptan mukaan useat koronaan sairastuneet kokevat veren hyytymisen lisäksi myös aivo, – maksa – ja sydänvaurioita.

Virus aiheuttaa tutkijoiden mukaan kuumeen ja hengitysvaikeuksien lisäksi myös ihottumaa, lihaskipuja sekä vatsakipuja. Korona iskee hermostoon ja ruuansulatuselimistöön

–  Virus on epätavallinen, ja on vaikea olla ottamatta askelta taaksepäin ja olla vakuuttumatta sen eri ilmenemismuodoista ihmiskehossa, sanoo tohtori Mahesh Madhavan.

Aikaisemmin tutkijat ovat kiinnittäneet huomiota etenkin koronapotilaissa havaittuun veren hyytymiseen. Tämä taas voi aiheuttaa jopa aivohalvauksen ja sydänkohtauksen.

Virus voi jo itsessään aiheuttaa aivovaurioita, mutta tutkijoiden mukaan tapausten taustalla ovat todennäköisesti myös hoitokeinot, kuten potilaan kytkeminen hengityskoneeseen viikkokausiksi.

Tutkijoiden mukaan kaikki oireet eivät kuitenkaan lisää taudin kuolleisuutta. Osa oireista, kuten ihottumat ja paisuneet varpaat, katoavat itsestään.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt