Iranin presidentti Hassan Rouhani. HO / Iranian Presidency / AFP / - LEHTIKUVA

Juristi puolusti huivipakon uhmaajia, sai 148 raipaniskua

Iranilainen tuomioistuin tuomitsi ihmisoikeusjuristin ’johtajan loukkaamisesta’.

Ihmisoikeusjuristi Nasrin Sotoudeh on tuomittu pitkään vankeusrangaistukseen ”järjestelmää vastaan juonimisesta” ja ”johtajan loukkaamisesta”.

Erityisesti huivipakkoa vastustaneiden naisten puolustajana tunnettu Sotoudeh on saanut vuosien varrella tunnustusta muun muassa Euroopan parlamentilta.

Poissaolevana tuomitun Nasrin Sotoudehin ei ole sallittu pitää yhteyttä ulkomaailmaan pidätyksensä jälkeen. Hänen aviomiehensä mukaan vankeustuomio oli todellisuudessa julkisuuteen kerrottua ankarampi: 7 vuoden tuomion sijasta todellinen rangaistus on 33 vuoden pituinen.

Hänet tuomittiin myös 148 raipaniskuun pahamaineisessa Evinin vankilassa. Oikeuskäsittelyn on katsottu rikkoneen räikeistä yleisesti tunnustettuja normeja ja perusoikeuksia.

Observatoire International des Avocats en danger -järjestön mukaan kansallista turvallisuutta koskevista rikoksista syytetyt eivät saa valita Iranissa omaa asianajajaansa. Heille annetaan sen sijaan lista 20 valtion hyväksymästä juristista.

Nasrin Sotoudeh tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankilaan jo vuonna 2010 poliittisten vankien puolustamisesta. Hänelle määrättiin tuolloin maastapoistumiskielto vuoteen 2022 asti.

Sotoudehin aviomies Reza Khandan tuomittiin puolestaan tämän vuoden tammikuussa kuuden vuoden vankeustuomioon. Perusteena olivat Khandanin Facebook-julkaisut, joissa hän kertoi vaimonsa vangitsemisesta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt