Kurdien YPG-joukot ylläpitävät myös salaista Isis-vankilaa. WIKIMEDIA COMMONS

Salaisessa vankilassa yritetään muuttaa jihadistien mieliä

Kurdien ylläpitämässä ISIS-vankilassa turvatoimet ovat tiukat.

Itäisessä Syyriassa Hasakan kaupungin lähellä sijaitsee ISIS-taistelijoille tarkoitettu salainen vankila, kertovat Business Insider ja BILD. Salattu sijainti on vankilaa ylläpitävien YPG-kurdijoukkojen mukaan välttämätöntä.

Vangit elävät täydellisessä erityksessä ulkomaailmasta, eikä heillä ole tietoa tapahtumista vankilan ulkopuolella. Olosuhteet ovat karut. Vangit saavat ulkoilla tunnin päivässä.

Sairaalaosastolla kuuluu jihadistien itkua. Osa heistä on vakavasti loukkaantuneita. Tartuntavaaran vuoksi kaikkien täytyy pitää kasvosuojia.

Vangeilla on kaikilla oranssit vaatteet, samaan tapaan kuin ISISin omilla teloituspropagandavideoilla. Turvatoimet ovat tiukat, monet vartijoista pitävät kommandopipoa suojatakseen henkilöllisyytensä mahdolliselta ISISin kostolta.

– Meillä on vankeja yli neljästäkymmenestä maasta, mukaan lukien Saudi-Arabia, Qatar, Libya, Ranska, Sveitsi ja Saksa. Heidät kaikki vangittiin Baghuzin taistelun aikana, kertoo vankilan kurdikomentaja.

Vankilassa yritetään deradikalisoida ISIS-taistelijoita laittamalla heidät maalaamaan tauluja. Eräästä sellistä löytyykin kirkkain värein maalattu maisemataulu.

– Yritämme muuttaa heidän mielensä, yksi vartijoista sanoo.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt