Bolsevikkien valtaantulo ja sodat loivat puitteet hirvittävälle nälänhädälle. Youtube

Tuntematon nälänhätä – tästä ei jälleen sovi puhua Venäjällä

Neuvosto-Venäjällä kuoli ravinnon puutteeseen sata vuotta sitten yli viisi miljoonaa ihmistä.

Neuvostoliiton Ukrainassa 1930-luvun alussa aiheuttama, miljoonia ihmisiä surmannut nälänhätä holodomor tunnetaan maailmalla nykyisin välttävästi. Vastaava massiivinen nälänhätä Venäjällä 1921-22 on jäänyt tuntemattomaksi.

Znakin haastattelema historioitsija Julija Khmelevskaja sanoo olevan kolme syytä, joiden vuoksi tapahtumista ei tänäänkään haluta maassa puhua. Neuvostoliiton aikaan asiasta ei tietenkään sopinut puhua lainkaan.

Ensimmäinen syy ovat poikkeukselliset kauheudet. Niihin kuuluvat viisi miljoonaa kuollutta ja mittava kannibalismi.

Toinen syy on nälänhädän aiheutuminen uudesta neuvostovaltiosta. Vladimir Lenin pyysi avoimella kirjeellä maahan leipää ja lääkkeitä. Samaan aikaan bolsevikit käyttivät tilannetta takavarikoidakseen kirkon omaisuuden. Lenin totesi kirjeessään politbyroolle, että nälänhätä tarjosi tilaisuuden antaa ”tappava isku vihollisemme kalloon ja saavuttaa täydellinen menstys ja taata meille olennaisen tärkeät asemat tuleville vuosikymmenille”.

Kolmas syy on ulkomaan apu. Jo päävihollisiksi julistetut amerikkalaiset ruokkivat kymmeniä miljoonia ihmisiä. Norjan Fridtjof Nansen sai Nobelin rauhanpalkinnon avustustyöstään.

Khmelevskaja on mukana Diletant-julkaisun tutkimusprojektissa tapahtumista. Venäjän viranomaiset ja FSB ovat heränneet asiaan, ja tutkijoita on nimitetty lännen agenteiksi.

Alla näkyvä video sisältää mahdollisesti hyvinkin järkyttävää ja häiritsevää kuvamateriaalia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt