Tunnuksettomat Venäjää puhuvat sotilaat tunkeutuivat Georgiaan – YK varoittaa provokaatiosta

YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon on huolissaan Georgian Etelä-Ossetian alueen tilanteen kiristymisestä.

”Pääsihteeri vaatii kaikkia osapuolia pidättäytymään kaikista sellaisista askeleista, jotka voitaisiin katsoa provokatiivisiksi ja alueen rauhaa ja vakautta heikentäviksi”, Ban Ki-Moonin tiedottaja toteaa YK:n uutiskeskuksen mukaan.

Pääsihteeri kehottaa osapuolia myös turvautumaan kansainvälisiin mekanismeihin mahdollisten kiistakysymysten ratkaisemiseksi.

Georgia menetti Etelä-Ossetian ja Abhasian separatistialueiden hallinnan Venäjän kanssa vuonna 2008 käymässään lyhyessä konfliktissa. Molemmat alueet ovat sodan jälkeen olleet käytännössä Venäjän asevoimien hallinnassa. Venäjä on tunnustanut niiden itsenäisyyden, mutta kansainvälinen yhteisö pitää niitä osana Georgiaa.

Georgia ilmoitti alkuviikosta Venäjän armeijan sotilaiden tulleen sen alueelle ja siirtäneen Georgian ja Etelä-Ossetian välisen alueen rajaa 1,5 kilometrillä Georgian alueelle.

Georgialaiset kävivät sittemmin poistamassa venäläisten pystyttämiä rajamerkkejä ja nostivat yhdessä uudella rajalla olleessa kylässä salkoon Georgian lipun. Aikaisin torstaina aamulla paikalle saapui joukko tunnuksettomia aseistettuja sotilaita, jotka olivat peittäneet kasvonsa.

Sotilaat ottivat alueen haltuunsa ja komensivat paikalle saapuneita georgialaisia poliiseja ja toimittajia pysymään kaukana. Jonkin ajan päästä paikalle saapui Etelä-Ossetian rajavalvonnan apulaisjohtajaksi esittäytynyt mies, joka laski lipun ja antoi lyhyen kommentin toimittajille. Tapahtumasta on kuvattu myös video, jolla näkyy joitakin sotilaita.

Georgialaisten poliisien kerrotaan jättäneen sotilaat rauhaan, jotta provokaatioilta vältyttäisiin. Toistaiseksi on epäselvää, onko alueella edelleen tunnuksettomia sotilaita vai palasivatko he takaisin Etelä-Ossetian alueelle.

Paikalla olleet toimittajat ovat kertoneet sotilaiden puhuneen Venäjää. Toimittajien mukaan sotilaiden aksentti oli venäläinen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt