Vasemmistopuolueiden ja vihreiden kannattajat suhtautuvat suopeimmin verojen kiristyksiin LEHTIKUVA/MESUT TURAN

Tuloverokertymä kasvoi hieman

Verohallinto keräsi viime vuonna veroja yhteensä 70 360 miljoonaa euroa.

Suurin verokertymä tästä oli henkilöasiakkaiden tulovero, jota kertyi viime vuonna 30 818 miljoonaa euroa.

Henkilöasiakkaiden tuloverossa oli kasvua 529 miljoonaa.

– Osaksi kasvua selittää verotuksen joustava valmistuminen, jonka seurauksena osa tämän vuoden jäännösveroista on tullut maksuun jo vuonna 2019, ekonomisti Aki Savolainen Verohallinnosta kertoo.

Palkoista ja eläkkeistä tehtävät ennakkopidätykset ovat henkilöasiakkaiden tuloveron merkittävin verolaji. Vuonna 2019 ennakonpidätyksiä kertyi 29 214 miljoonaa euroa.

Ennakonpidätysten kasvua hidasti viime vuonna käytännön muuttuminen siten, että aiemman kuukausittaisen rajan asemesta ryhdyttiin seuraamaan vuositulorajaa ennakonpidätyksen perusteena. Lisäksi sivutuloverokortti poistui käytöstä.

Arvonlisäverojen kokonaisnettokertymä oli viime vuonna 18 951 miljoonaa euroa, missä kasvua edellisvuodesta oli 2,2 prosenttia.

Luvuissa ei ole huomioitu muiden viranomaisten keräämiä veroja. Merkittävin muiden viranomaisten keräämistä veroista on Trafin keräämä ajoneuvovero. Vuonna 2018 Trafi keräsi sitä 1 193 miljoonaa euroa.

Kerätyistä veroista 63,3 prosenttia tilitettiin valtiolle ja kunnille 32,8 prosenttia. Muita veronsaajia ovat lisäksi seurakunnat 1,3 prosentin ja Kela 2,6 prosentin osuuksilla.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt