”Tuloksia jo viikoissa” – USA:n kovimmat eliittijoukot iskevät pian ISIS:tä vastaan

Presidentti Barack Obaman hallinto pyrkii tehostamaan Isiksen vastaista taistelua Lähi-itään lähetettävän iskuryhmän avulla.

Yhdysvaltain erikoisjoukoista koostuva tärkeitä kohdehenkilöitä metsästävä iskuryhmä on asettunut asemiin Pohjois-Irakiin ja Pohjois-Syyriaan, kertoo The Daily Beast.

Presidentti Barack Obaman hallinto päätti Iskuryhmän lähettämisestä sen jälkeen, kun puolustus- ja tiedusteluvirkailijat olivat varoittaneet Isiksen verkoston kasvavan sitä vastaan taistelevaa liittoumaa nopeammin. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä.

Iskuryhmä toimii erikoisoperaatioiden esikunta JSOCin (Joint Special Operations Command) alaisuudessa. Iskuryhmän tarkoituksena on vahingoittaa niin kutsutun Islamilaisen valtion suosiota tuhoamalla sen johtajat ja keräämällä jokaisessa iskussa tiedustelutietoa, jotta Isiksen toimia voidaan estää yhä enemmän.

JSOCin alaisuudessa toimii useita eri eliittiyksiköitä, ja organisaatio vastaa kohdehenkilöiden etsimisestä Irakissa ja Syyriassa. Iskuryhmän vahvuus on noin 200 sotilasta

Monien amerikkalaisten mielestä presidentti Obaman toimet Isistä vastaan eivät ole olleet riittäviä. Obaman hallinto laskee sen varaan, että JSOCin iskuryhmä tehostaa operaatioita tämän ja seuraavan vuoden aikana ja kääntää yleisen mielipiteen positiiviseksi.

Kolme nimettömänä pysyttelevää yhdysvaltalaisvirkamiestä kertoo JSOCin terrorismin vastaisten operaatioiden lisääntyneen Libyan kaltaisissa paikoissa, joissa erikoisjoukot työskentelevät rinnakkain ranskalaisten ja brittiläisten kollegoidensa kanssa.

”Paras keino”

Virkamiehet ennustavat, että JSOCin iskuryhmä kykenee tehostamaan Isiksen vastaista toimintaa jo muutaman viikon sisällä tehden yhteistyötä Irakin hallituksen ja kurdijoukkojen kanssa sekä Irakissa että Syyriassa.

Samalla iskuryhmä syöttää keskustiedustelupalvelu CIA:n ja kansallisen turvallisuuspalvelu NSA:n tuottamaa tiedustelutietoa irakilais- ja kurdijoukoille, jotta nämä kykenisivät toimimaan tehokkaammin Isistä vastaan.

– Me olemme valinneet erikoisjoukot yhdeksi parhaista keinoista paikallisten joukkojemme tukemiseen, vanhempi virkamies kertoo.

– Me lähetämme erikoisjoukkoja taktisesti, kohdennetusti ja rajoitetusti tarpeeksi pieninä ryhminä, jotta Isis ei saa tilaisuutta viitata ulkomaiseen miehitykseen ja käyttää sitä rekrytointinsa tukena.

Tukikohtia pysyvästi Lähi-itään

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon on ehdottanut Valkoiselle talolle uutta suunnitelmaa, jonka mukaan Afrikkaan, Lounais-Aasiaan ja Lähi-itään rakennettaisiin sotilastukikohtien verkosto. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä.

Yhdysvaltain puolustus- ja tiedusteluvirkailijat ovat huolissaan Isiksen laajentumisesta Syyrian ulkopuolella. Tukikohtia voitaisiin käyttää tiedustelutiedon keräämiseen ja iskujen suorittamiseen Isikseen kytköksissä olevia järjestöjä vastaan.

Sotilasvirkamiesten mukaan verkoston tukikohdat toimisivat solmukohtina erikoisjoukoille ja tiedustelupalveluiden toimijoille, jotka suorittaisivat terrorismin vastaisia operaatioita. Pentagonin virkailijoiden mukaan suunnitelma käytännössä varmistaisi Yhdysvaltain asevoimien ”pysyvän” läsnäolon maailman epävakaimmilla alueilla.

Yhdysvaltain puolustusministeriön ehdottama tukikohtien verkosto koostuisi neljästä keskuspaikasta ja pienemmistä tukikohdista.

Obama lupasi Isiksen vastaisen sodan alettua, että Irakiin ja Syyriaan ei lähetettäisi maajoukkoja taistelutehtäviin. Viimeaikaisten tapahtumien valossa näyttää kuitenkin siltä, että amerikkalaisjoukot saattavat pian olla etulinjassa taistelemassa terroristeja vastaan.

USA on lähettänyt Irakiin yhteensä 3 500 sotilasta koulutustehtäviin. USA johtaa myös kokoamaansa liittoumaa, joka tekee ilmaiskuja Isistä vastaan. Irakissa ja Syyriassa on ollut pieni joukko JSOCin jäseniä siitä lähtien, kun Isiksen vastainen sota alkoi.

Kommentit