X
SULJE MAINOS

Tulli: Laivamatkustaja voi kantaa, vetää tai työntää alkoholilastinsa satamaan

Jalkaisin Tallinnassa käyvän laivamatkustajan ei tarvitsekaan kantaa alkoholilastiaan matkustajaputkea pitkin satamaterminaaliin.

Helsingin Sanomien lainaus Tullin ylitarkastajan Seppo Raitolahden lausunnosta ehti jo herättää hämmennystä Tallinnassa alkoholiostoksilla käyvien laivamatkustajien keskuudessa. Onko jalkaisin matkustavien todella kannettava ostoksensa maihin jopa satojen metrien matkustajaputkia pitkin?

– Toisesta EU:n jäsenmaasta saa tuoda siellä verotettua alkoholia omaan käyttöön, mutta se pitää tuoda itse. Itse kuljettaminen tarkoittaa, että matkustajan pitää tuoda alkoholi itse fyysisesti maihin. Jalkaisin matkustavan pitää kantaa se matkustajaputkea pitkin, Raitolahti sanoi HS:n (7.9.) mukaan.

– Se ei ole sanatarkka lainaus. Tarkoitin ja todennäköisesti sanoinkin, että se (alkoholi) pitää joko kantaa, työntää tai vetää tai tuoda muulla vastaavalla tavalla. Vaihtoehto, että alkoholi tuotaisiin trukilla satamaan laivan jostain toisesta ulosmenokohdasta ei käy, Raitolahti sanoo Verkkouutisille.

– Siinä on tämä kärryhomma jäänyt pois. Jos lauseessa olisi lukenut, että jalkaisin matkustavan henkilön pitää kuljettaa alkoholi matkustajaputkea pitkin, se olisi ollut sitä mitä tarkoitin.

Raitolahti sanoo ymmärtävänsä, että joku voi käsittää lainauksen niin kirjaimellisesti, että kärrytkin olisivat kiellettyjä, mutta näin ei suinkaan ole.

– Matkustajan pitää itse tavalla tai toisella tuoda alkoholiostoksensa laivasta ja sehän käy vain joko autolla tai jalkaisin matkustavalta sitä ainoaa poistumistietä eli matkustajaputkea pitkin.

Tulli on kieltänyt varustamoita kuljettamasta jalanmatkustavien henkilöiden alkoholiostoksia satamaterminaaleihin, koska nykykäytäntö ei sen mukaan ole täyttänyt matkustajatuontiin liittyvän itsekuljetuksen edellytystä.

Raitotlahden mukaan tulli ei ole esittänyt mitään määrällisiä rajoituksia varustamoille, vaan puuttunut ainoastaan siihen, millä tavalla alholituotteet tuodaan laivasta.

Absurdia kuljetustavan rajoittamista

Alkoholi- ja autoverotukseen perehtynyt juristi Petteri Snell on toista mieltä, ja kehottaa HS:n jutussa ”mainittua tulliylitarkastajaa” tutustumaan pikaisesti Euroopan unionin sisämarkkinalainsäädäntöön ja tavaroiden vapaata liikkuvuutta koskevaan sääntelyyn. 

– EU-oikeus ei mahdollista tämän kaltaisen määrällisen rajoitteen kohdistamista jäsenvaltioiden väliseen tavaraliikenteeseen. Kyseessä on täysin absurdi kuljetustavan rajoittaminen, jota ei voida perustella millään tavalla.

Snellin mielestä tällaista rajoitusta voidaan verrata siihen, että alkoholin tuominen toisesta jäsenvaltiosta sallittaisiin vain kaksiovisilla autoilla, mutta esimerkiksi farmari- tai maastoauton ollessa kyseessä olisi tuonti kiellettyä.

– Tässä on taas kyseessä uusi tapa, jolla EU-lainsäädäntöä ymmärtämätön tulli pyrkii asettamaan määrällisen rajoituksen jäsenvaltioiden väliseen tavaraliikenteeseen täysin EU-oikeuden vastaisesti – ja tämä kyllä tiedetään tullissakin, Snell toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt